Ingezonden persbericht


Persbericht 7 juni 2010

Radio 4 treedt in de voetsporen van Schumann
Klassieke zender op 8 juni in 't teken van leven en oeuvre componist

Radio 4 staat 8 juni van 7.00 tot 23.00 uur in het teken van componist Robert Schumann. Op de dag waarop de talentvolle musicus 200 jaar geleden het levenslicht in het Duitse Zwickau zag reist de klassieke zender door het leven en het werk van Schumann. De luisteraar hoort naast reportages over zijn bewogen leven talrijke muzikale meesterwerken.

Dinsdag a.s. klinken vanaf 7.00 uur tijdens de vaste programma's van Radio 4 diverse reportages die zijn opgenomen in Duitsland. Presentator Hans Haffmans reisde van Schumann's geboorteplaats Zwickau naar zijn sterfplaats Endenich (nabij Bonn).

De boeiende zoektocht naar het leven van Schumann begint in zijn geboorteplaats Zwickau in het oosten van Duitsland met een impressie van het bezoek aan het Schumann-huis en -monument. In Leipzig is het de beurt aan het volgende Schumann-huis en Roberts stamkroeg 'Zum arabischen Coffe Baum'. Uit de reportage vanuit Eisenach, de geboorteplaats van Johann Sebastian Bach, blijkt de belangrijke invloed van Bach op Schumanns muziek. Na het bezoek aan het laatste woonhuis in Düsseldorf, waar Robert Schumann tijdens zijn aanstelling als chefdirigent van 1850 tot 1854 met zijn vrouw Clara woonde, is er aandacht voor zijn wanhoopspoging om een einde aan zijn leven te maken. Bij de Rijn met het uitzicht op de imposante Dom in Keulen deed de componist inspiratie op voor zijn derde symfonie, de Rheinische. In Bonn is aandacht voor de laatste levensjaren van Schumann, de inrichting in Endenich waar hij in belandde en het praalgraf van het echtpaar in het stadshart.

De reportages en Schumanns muzikale hoogtepunten wisselen elkaar af. De luisteraar van Radio 4 hoort geweven door de gebruikelijke programmering van de zender liederen, kamermuziek, symfonieën, ouvertures en concerten van de componist.

Op Radio4.nl staat informatie over de Schumann-dag met videoreportages van de zoektocht naar het leven van Schumann uit Zwickau, Leipzig, Bonn en Düsseldorf. Na de uitzending komen de radioreportages op de site.

Voor meer informatie: www.radio4.nl



Ingezonden persbericht