Ingezonden persbericht


Persbericht

Nederlanders zelf verantwoordelijk voor verbeteren sfeer in samenleving

Onderzoek Motivaction: massale behoefte aan positiviteit

Den Haag, 8 juni 2010 - Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen is een grote groep Nederlanders (58%) pessimistisch over de sfeer in de samenleving en slechts een minderheid (6%) is optimistisch. Nederlanders ervaren de samenleving vooral als gejaagd, agressief, egoïstisch en respectloos. Maar: de overgrote meerderheid (93%) zou graag willen dat de sfeer in de samenleving positiever wordt. Ruim 4 van de 10 Nederlanders zien voor zichzelf daarin een rol weggelegd. Pas in derde instantie wordt voor verbetering van de sfeer in de samenleving gekeken naar politici.

Deze bevindingen zijn gebaseerd op een representatief onderzoek onder 1066 Nederlanders dat is gehouden door Motivaction in samenwerking met de in Nederland grootste social media groep op LinkedIn, de groep Iedereen Elke Dag Plezier (IEDP). Deze groep is vorig jaar opgericht en telt inmiddels meer dan 34.000 leden, die door onderling virtueel contact en netwerkbijeenkomsten plezier en positiviteit nastreven. De wens naar meer positiviteit, minder bureaucratie, meer duurzaamheid en betrokkenheid bij de medemens komt ook sterk naar voren uit de reacties op de website www.mijnideevoornederland.nl. Deze website is door IEDP in het leven geroepen.

Positief in het leven staan, zo blijkt uit het onderzoek, draagt ook sterk bij aan verbetering van de collectieve sfeer. Er is vooral verlangen naar een gezonde en veilige samenleving (zorgzaam, liefdevol, sociaal, ontspannen). Behalve naar eigen initiatief van burgers wordt met name ook gekeken naar een actieve rol van opvoeders: ouders en leraren. De respondenten verwachten dat het verbeteren van de sfeer in de samenleving tussen de 3 en 10 jaar zal duren.

Voor meer informatie:
www. iedp.nl
Het volledige onderzoek van Motivaction is op aanvraag beschikbaar.


Ingezonden persbericht