Raad van State


dinsdag 8 juni 2010
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Zeist van het bestemmingsplan 'Zeist-Noord'. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied ten zuiden van de A28 tot de Schaerwijdelaan en de Utrechtseweg. De Zeister Bouwmaatschappij is het niet eens met het plan en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf wil een woning aan de Bachlaan graag splitsen in twee afzonderlijke woningen, maar het bestemmingsplan lijkt dat niet toe te staan. De eigenaar van het Centrumgebouw komt ook in beroep tegen het plan. Hierin is apotheek Vollehove gevestigd. Het plan maakt echter dichtbij de apotheek een zogenoemde HOED (Huisartsen Onder Een Dak) mogelijk. De eigenaar vreest dan ook voor sluiting van de apotheek. Verder verbiedt het plan om de ruimten op de begane grond van het Centrumgebouw als kantoor te gebruiken. De eigenaar wil die mogelijkheid juist graag behouden, omdat het niet mogelijk zou zijn alle ruimten aan winkels te verhuren. Ten slotte komt ook een inwoner uit Zeist in beroep tegen het plan. Het plan maakt de bouw van een woning mogelijk direct achter zijn eigen woning aan de Sanatoriumlaan. Dit gebied is nu nog openbaar groen en de man wil dat dat zo blijft. (zaaknummer 200903164/1)

10.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Haaren om een bouwvergunning te verlenen voor de bouw van een tijdelijk kinderdagverblijf. Een vrouw uit Esch had om de bouwvergunning gevraagd omdat zij naast het agrarisch bedrijf van haar echtgenoot aan De Ruiting tijdelijk een kinderopvang wil starten. Het gemeentebestuur heeft de bouwvergunning geweigerd omdat het niet overtuigd is dat het kinderdagverblijf er maar tijdelijk zal staan. De vrouw ging eerder in beroep bij de rechtbank in Den Bosch, maar die verklaarde in oktober 2009 haar beroep ongegrond. Tegen die uitspraak komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909094/1)

10.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Den Haag van het bestemmingsplan 'Laakwijk-Schipperskwartier'. Het bestemmingsplan vervangt een groot aantal oudere bestemmingsplannen voor dit gebied. Het plan maakt onder meer een verkooppunt voor LPG mogelijk op de hoek van de Neherkade en de Slachthuislaan. Het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland is het niet eens met het plan en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het provinciebestuur heeft het gemeentebestuur onvoldoende aandacht besteed aan de veiligheidsrisico's voor de omgeving als gevolg van het LPG tankstation. (zaaknummer 200906284/1) Zitting over de sluiting door de burgemeester van Rotterdam van het eetcafé De Kluif aan de Nieuwe Binnenweg. Het gaat om een sluiting voor een periode van zes maanden. De exploitant van het café was het hier niet mee eens en ging eerder in beroep bij de rechtbank in Rotterdam. Die stelde het café in april 2010 in het ongelijk. Tegen die uitspraak is het café in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en in afwachting van de behandeling van dit beroep, verzoekt het de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201004512/2)

11.30 uur

Zitting over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan Rangsit University uit Thailand. De universiteit heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Christelijke Hogeschool Nederland waarbij Thaise studenten in Nederland stage lopen bij enkele hotels. De minister heeft een boete van EUR 176.000 opgelegd na controles in enkele hotels in december 2006. Bij die controles werden 22 Thaise studenten aangetroffen die in de keuken en in de bediening werkten. Volgens de minister waren deze werkzaamheden niet aan te merken als stagewerkzaamheden en beschikten de studenten niet over de juiste vergunning. De universiteit bestrijdt dit. Volgens haar waren voor alle studenten speciale stagevergunningen afgegeven en viel het werk dat door de studenten werd gedaan gewoon onder hun stagewerkzaamheden. De rechtbank in Den Haag heeft in november 2009 een eerder beroep van de universiteit ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt de universiteit in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909864/1) Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Leek heeft verleend voor de bouw van een mestvergistingsinstallatie aan de Noorderweg in Tolbert. Een man en een vrouw komen tegen de bouwvergunning in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het gemeentebestuur de vergunning had moeten weigeren omdat de afstand tussen de mestvergistingsinstallatie en hun woning minder dan 100 meter bedraagt. Zij vrezen daarom voor hun veiligheid. De rechtbank in Groningen heeft in oktober 2009 hun eerdere beroepen ongegrond verklaard. (zaaknummers 200908972/1 en 200908974/1)