Dienstenbond CNV

Nieuws

7 juni 2010

CNV geen partij nieuwe cao VVV

Elk jaar wordt het arbeidsvoorwaardenbeleid van CNV Dienstenbond vastgesteld door de bondsraad (leden van CNV Dienstenbond). Afspraken die in cao's worden gemaakt mogen niet in strijd zijn met dit beleid. De werkgevers stellen als eis voor het aangaan van een volwaardige VVV-cao dat het aantal tijdelijke contracten dat kan worden aangeboden moet worden verhoogd van maximaal drie naar zes. Dit terwijl bij belangrijke cao's zoals de Horeca juist terug wordt gegaan naar maximaal drie contracten. CNV Dienstenbond kan dan ook niet overgaan tot ondertekening van de cao VVV omdat het daarmee anders een belangrijk collectief belang zou breken.

Afweging
Tijdens de laatste onderhandelingen heeft CNV Dienstenbond aangegeven eerst terug te moeten naar de organisatie om te kijken of de gemaakte afspraken binnen het beleid van CNV Dienstenbond passen. Het ging om de vraag of het voor CNV Dienstenbond aanvaardbaar is om de standaardbepalingen in de wet Flexibiliteit en Zekerheid op te rekken. De werkgevers hebben als voorwaarde voor een volwaardige cao het vergroten van het aantal keren dat een tijdelijk contract gegeven kan worden. Tot nu toe mochten er maximaal drie tijdelijke contracten gegeven worden in maximaal drie jaar. Als wij zouden tekenen zouden wij instemmen met het verhogen van het toegestane aantal opeenvolgende tijdelijke contracten naar zes. Hoewel het verruimen in eerste instantie mogelijk leek, bleek na nader overleg en onderzoek dat het verruimen van de wet Flexibiliteit & Zekerheid weldegelijk in strijd is met het arbeidsvoorwaardenbeleid van CNV Dienstenbond. Het is ook tegen de trend in waarin juist het aantal opeenvolgende tijdelijke contracten wordt verkleind. Met de afspraken zou de cao VVV nog verder gaan dan de Horeca cao waar juist net is afgesproken om naar maximaal drie contracten terug te gaan. In plaats van verruimen is de inzet dan ook net andersom, namelijk verminderen van het aantal tijdelijke contracten. Om die reden kunnen wij dus geen partij zijn bij een cao waar dat toch wordt afgesproken.

Vervolg
De andere bonden hebben inmiddels aangegeven wel de cao te gaan tekenen. Daarmee komt er feitelijk een nieuwe cao VVV tot stand. Omdat de cao voor iedereen in het bedrijf gelijk moet worden toegepast mag de werkgever bij niemand negatief afwijken van de cao. De voordelen van de cao gelden dan ook voor u, net als voor ieder ander. Binnenkort krijgt u nog een nieuwsbrief met nadere informatie en een inventarisatie hoe wij verder gaan met de collectieve belangenbehartiging in de VVV branche.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per email op het adres h.devaan@remove-this.cnvdibo.nl.