Ingezonden persbericht


Groen licht voor Visa CodeSure
Bekroonde, innovatieve betaalkaart klaar voor introductie

Amsterdam, 8 juni 2010 - Visa Europa, Europa's toonaanggevende betalingssysteem, kondigt vandaag een grote stap voorwaarts voor de online veiligheid aan. Na een reeks consumenten-pilots en nauwgezette tests bij Europese banken is Visa CodeSure helemaal klaar voor haar commerciële lancering. Door de Visa-kaart te voorzien van een alfanumeriek schermpje, een keypad met 12 toetsen en een batterij die verwerkt is in de kaart, wordt de online fraude aanzienlijk teruggebracht. De Visa CodeSure-kaart voorkomt onbevoegd gebruik omdat de kaarthouder verplicht is bij iedere online transactie een pincode in te voeren. Visa CodeSure werkt voor elke bankpas, creditcard, prepaid-kaart of commerciële kaart van Visa.

Met één enkele handige Visa-kaart biedt Visa CodeSure de consument multi-channel authenticatietechnologie. Visa Europa heeft het gebruik ervan voor de volgende diensten goedgekeurd:
- een eenmalige pingegenereerde code voor alle betalingen op basis van 'Verified by Visa' bij alle aangesloten verkopers wereldwijd, zonder aanpassingen in de verkoperssoftware en zonder dat de kaarthouder zich hoeft te registeren en een wachtwoord hoeft te onthouden;
- een pingegenereerde eenmalige code voor online bankieren;
- een pingegenereerde eenmalige code voor telefonische bankdiensten;
- transactieondertekening voor online bankdiensten, met behulp van specifieke middelen zoals een rekeningreferentienummer of het transactiebedrag;
- toegang tot diensten van derden, zoals VPN's van bedrijven voor gebruikers van een commerciële kaart, of programma's voor frequente vliegers en andere online diensten.

Vanaf 2009 heeft Visa bij acht Europese banken en hun kaarthouders in een landen waaronder Duitsland, Italië, Israël, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland uitgebreide proefprojecten uitgevoerd. Michiel Wielhouwer, Country Manager Benelux Visa Europa: 'Ook in Nederland heeft Verified by Visa een aanzienlijke vlucht genomen en steeds meer online winkeliers bieden deze veilige betaalomgeving van Visa aan op het internet. Deze nieuwe betaaloplossing maakt het veilig online betalen nog eenvoudiger voor de Nederlandse consument".

Het goedkeuringsproces van de transactie bestaat uit drie stappen:
- Bij het online winkelen of het inloggen bij een online bankdienst activeert de kaarthouder het authenticatieproces door op de keypad van de kaart de knop 'Verified by Visa' in te drukken.
- Desgevraagd toetst de gebruiker zijn pincode op de keypad van de kaart in.
- Er verschijnt op het scherm van de kaart een unieke eenmalige code, die vervolgens wordt gebruikt door de kaarthouder om een normale 'Verified by Visa'-transactie te authenticeren.

Tijdens de tests zijn de meningen van de gebruikers gepeild. Hieruit bleek dat deelnemers de kaarten waarschijnlijk vaker zouden gebruiken voor transacties met acceptatie op afstand (70% positief) en vertrouwen hadden in de veiligheid van de nieuwe kaart (86% positief). 'De tests bij banken en kaarthouders laten zien dat er behoefte is aan innovatie en een breder gebruik van de betaalkaart,' aldus Sandra Alzetta, Hoofd Innovatie bij Visa Europa. 'Deze exclusieve oplossing van Visa is een zeer eenvoudige manier om te zorgen voor een vergelijkbaar niveau van veiligheid voor online betalingen, zoals wij dat nu op straat hebben bij het gebruik van chipkaarten en pincodes. De oplossing gaat verder dan online winkelen en winkelen op afstand: ook zouden organisaties de kaart kunnen gaan gebruiken in plaats van andere online inlogsystemen voor de toegang tot bijvoorbeeld de VPN's van bedrijven.'

Voorafgaand aan de commerciële introductie heeft Visa uitgebreid de duurzaamheid, zekerheid, betrouwbaarheid en veiligheid getest. De Visa CodeSure-kaart biedt banken een oplossing om te voldoen aan alle vereisten voor multi-channel bankdiensten. Het gebruik van een pin-gegenereerde eenmalige code en wederzijdse authenticatietechnologie*, biedt banken een aantrekkelijke oplossing, die veiligheid en gemak verenigt in een en hetzelfde middel: de Visa-betaalkaart.

# # # #
Over Visa Europa
Er zijn ruim 399 miljoen debet-, credit- en zakelijke Visa kaarten in omloop in Europa. Deze kaarten zijn gebruikt voor aankopen en geldopnamen ter waarde van ¤ 1,4 triljjoen in de twaalf maanden voorafgaande aan december 2009. 11,2% Van alle consumentenaankopen bij verkooppunten in Europa wordt met een Visa-kaart gedaan, waarvan meer dan 70% met een Visa debet betaalkaart.

Visa Europa is een coöperatie die door 4.000 Europese banken wordt beheerd, welke is verenigd in juli 2004. In oktober 2007 is Visa Europa, door een exclusieve, onherroepelijke en eeuwige licentie, volledig onafhankelijk geworden van het wereldwijde Visa Inc.

Als toegewijde Europese organisatie kan Visa snel inspelen op de specifieke marktbehoeften van Europese banken, hun klanten en retailers. Visa kan zo tevens aan de doelstelling van de Europese Commissie voldoen om een echte interne markt voor betalingen te creëren.

Visa wordt wereldwijd geaccepteerd. Bovendien is het Visa/Plus betaalautomaatnetwerk één van 's werelds grootste netwerken dat in meer dan 200 landen toegang biedt tot contant geld in de lokale munteenheid.

Voor meer informatie, kijk op www.visa.nl

-----------------------------------