Koppel vrijwilligers met medische expertise voor één maand naar Haïti

08/06/2010 10:27

Stichting Onze Kleine Weeskinderen

Het koppel vrijwilligers, Bernadette Verpaele, verpleegster en kunsttherapeute, en haar man Michel Courtois, ziekenhuisapotheker, zijn nu voor een maand naar Haïti vertrokken met Stichting Onze Kleine Weeskinderen. Hun missie is het medische personeel van het kinderziekenhuis St. Damien bij te staan op het vlak van psychosociale opvang van kinderen die ernstige posttraumatische symptomen vertonen (Bernadette) en de evaluatie van het rationele gebruik en het voorschrijven van medicijnen of antibiotica (Michel). Het koppel heeft al heel wat ervaring met buitenlandse missies en is vroeger al beroepsmatig actief geweest in Haïti.

Het eerste bericht van mevrouw Verpaele vanuit Haïti

"Vier maand na de verwoestende aardbeving overheersen de dramatische taferelen nog steeds in Port-au-Prince. De stad lijkt wel gebombardeerd. Iedereen heeft een traumatische ervaring meegemaakt en vrienden, familie of geliefden verloren. De meeste mensen leven in tentenkampen en vrezen het startende regenseizoen.Vele kinderen en volwassenen verloren een arm of een been. Medische verzorging is nog steeds moeilijk. Kinderen met HIV, die nu zonder ouders door het leven moeten, dienen nog steeds hun medicatie te krijgen. We zouden zo graag over een toverstok beschikken om al het menselijke leed weg te toveren.

Naast het geven van presentaties rond "hoe omgaan met stress?" aan jongeren uit de buurt, geef ik ook cursussen in kunsttherapie en expressieateliers aan het personeel van het St. Damienkinderziekenhuis.", aldus Bernadette Verpaele.

Stichting Onze Kleine Weeskinderen in Haïti

Stichting Onze Kleine Weeskinderen is actief in Haïti sinds 1988. Zij verleent er humanitaire hulp aan de bevolking en richt zich meer specifiek op verwaarloosde of verweesde kinderen. De organisatie beschikt in Haïti over een kinderdorp, een kinderziekenhuis, therapie- en revalidatiefaciliteiten. Ons kantoor in Pétionville, waarin therapieruimtes voor mensen met een handicap, administratieve en vrijwilligersdiensten gevestigd waren, is volledig verwoest door de aardbeving.

Achtergrondinformatie Stichting Onze Kleine Weeskinderen:

"Onze Kleine Weeskinderen" schenkt al 55 jaar lang een thuis aan achtergelaten en verweesde kinderen in Latijns-Amerika. Momenteel verblijven er ongeveer 3500 kinderen in onze negen kinderdorpen. Zij leven er als in een grote christelijke familie, gaan naar school en leren een vak. Sinds de oprichting van het eerste kinderdorp zijn al ongeveer 16 000 kinderen bij "Onze Kleine Weeskinderen" opgegroeid. Zij hebben er de betekenis geleerd van onvoorwaardelijke aanvaarding, liefde, solidariteit, samenwerking en verantwoordelijkheid. Bovendien maken meer dan 40 000 kinderen en volwassenen van de buurtgemeenschappen gebruik van de scholen en gezondheidscentra van de kinderdorpen.

------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie,