International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam / International Documentary Festival Amsterdam

PERSBERICHT 8 juni 2010

Cinema Mondial Tour: Films Hubert Bals Fonds en Jan Vrijman Fonds in Afrika

Begin juli gaat de Cinema Mondial Tour van het Hubert Bals Fonds (HBF) en het Jan Vrijman Fonds (JVF) officieel van start in Tanzania, en een dag later in Rwanda. Beide fondsen, die filmmakers in ontwikkelingslanden ondersteunen, hebben een gezamenlijk filmprogramma samengesteld dat tot maart 2011 langs verschillende filmfestivals in Afrika trekt. Het filmprogramma bestaat uit in totaal 12 speelfilms en documentaires, die tot stand zijn gekomen met steun van respectievelijk het Hubert Bals Fonds en het Jan Vrijman Fonds.

Cinema Mondial Tour in Afrika
De films uit het programma zijn zowel afkomstig uit verschillende Afrikaanse landen als uit andere regio's waar het HBF en JVF actief zijn. Zo worden van het HBF films uit Kenia, Congo, Guinea, Argentinië en Maleisië vertoond. De documentaires van het JVF komen uit Democratische Republiek Congo, Kenia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Iran en Rusland. Alle deelnemende festivals maken zelf een selectie uit de door het HBF en JVF gekozen films. Een speciale voorvertoning van de Cinema Mondial Tour vond al begin juni plaats tijdens het Ecrans Noir festival in Kameroen. Het officiële startschot van de tournee door Afrika is op 10 juli tijdens de opening van het Zanzibar International Film Festival in Tanzania. Een dag later, op 11 juli, start het Rwanda Film Festival waar het programma ook te zien is, gevolgd door het Durban International Film Festival in Zuid-Afrika. De Cinema Mondial Tour loopt door tot medio 2011 en doet ook filmfestivals in andere Afrikaanse landen aan waaronder Kenia, Ethiopië, Oeganda en Benin.

Samenwerking Hubert Bals Fonds en Jan Vrijman Fonds Het is voor het eerst dat het Hubert Bals Fonds en het Jan Vrijman Fonds samenwerken. Beide fondsen hebben tot doel om een onafhankelijke filmcultuur in ontwikkelingslanden te stimuleren. Als onderdeel van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) richt het HBF zich met name op de realisatie van speelfilms. Het JVF, dat bij het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) hoort, is erop gericht ondersteuning te bieden aan creatieve documentaires. Het beleid van beide fondsen is tweeledig: ten eerste filmmakers in ontwikkelingslanden ondersteunen. Ten tweede dienen de financiële bijdragen in een ontwikkelingsland besteed te worden en stimuleren zowel HBF als JVF de vertoning van de films in het land van herkomst. Het is de bedoeling dat de Cinema Mondial Tour in de toekomst ook in andere delen van de wereld, zoals in het Midden Oosten en Centraal Azië, wordt georganiseerd.

Programma Cinema Mondial Tour Afrika
De films van het Hubert Bals Fonds:
Love Conquers All van Tan Chui Mui (Maleisië, 2006) Soul Boy van Hawa Essuman (Kenia, 2010) Un matin bonne heure van Gahité Fofana (Guinea, 2006) Una semana solos van Celina Murga (Argentinië, 2006) Le jardin de papa van Zeka Laplaine (Congo, 2003) De films van het Jan Vrijman Fonds :
Congo in 4 Acts van Dieudo Hamadi, Divita Wa Lusala en Kiripi Katembo Siku (DR Congo, Zuid-Afrika, 2010) Glimpse van Dan Jawitz en Alberto Iannuzzi (Zuid-Afrika, 2005) Santos van Rupinder Jagdev (Kenia, 2008) Sea Point Days van Francois Verster (Zuid-Afrika, 2008) Shungu, the Resilience of a People van Saki Mafundikwa (Zimbabwe, 2009) Tehran has no more Pomegrenates van Massoud Bakhshi (Iran, 2006) Tishe! Van Victor Kossakovsky (Rusland, 2002)

Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het HIVOS-NCDO Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, NPS en de Stichting DOEN.

Het Jan Vrijman Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het HIVOS-NCDO Cultuurfonds en de Stichting DOEN.

Zie voor de speellijst en de meest recente lijst van deelnemende festivals:... Cinema Mondial Tour, IFFR-website Cinema Mondial Tour, IDFA-website

(Einde persbericht)

Noot aan de redactie,

International Film Festival Rotterdam