Gemeente Utrecht


2010
76
SCHRIFTELIJKE VRAGEN
Vragen van de heer C.A. Geldof,
(ingekomen 8 juni 2010)


In Utrecht staan sinds enige tijd nieuwe parkeerautomaten, waarmee onder meer betaling met een creditcard en chipknip mogelijk is. Na het intikken van het kenteken en de gewenste parkeertijd, drukt het apparaat na betaling met een chipknip een parkeerkaartje af, met daarop vermeld het kenteken en de uiterste parkeertijd. Op het kaartje staat ook dat de zijde met de parkeertijd achter de voorruit van de auto moet worden gelegd op een plek waar het kaartje goed leesbaar is.

Onlangs wees een parkeerder de VVD er op dat bij betaling met een creditcard, het apparaat een dubbel kaartje afdrukt op één strook papier. Niet alleen het kenteken en de parkeertijd worden vermeld, maar het dubbele kaartje bevat onder meer ook de naam van de creditcardhouder en de vervaldatum van de creditcard. Van het creditcardnummer staan de laatste vier cijfers vermeld. Het dubbele kaartje moet ook op een plek achter de voorruit worden gelegd, waar het goed leesbaar moet zijn.

De VVD acht het ongewenst dat dergelijke persoonlijke gegevens op een parkeerkaartje worden afgedrukt, dat achter de voorruit van een auto moet worden gelegd. Niet iedereen stelt het op prijs dat goed leesbaar is dat iemand kennelijk in (de binnenstad van) Utrecht verblijft en dus niet thuis is. Ook de koppeling die het kaartje aanbrengt tussen de naam en het voertuigkenteken is ongewenst. Het afdrukken van deze gegevens op het parkeerkaartje is ook helemaal niet nodig voor het doel van het kaartje, namelijk aantonen dat vooraf het verschuldigde bedrag is betaald.

Dat het ook anders kan, bewijst de NS. Automaten waarmee treinkaartjes kunnen worden gekocht, drukken eerst alleen het treinkaartje af en daarna een apart betalingsbewijs.


De VVD wil dat ook de Utrechtse parkeerautomaten het parkeerkaartje en het betalingsbewijs apart adrukken. Daarom heeft de VVD de volgende vragen aan het college.

1. Is het college bekend met het feit dat de nieuwe automaten deze privacygevoelige gegevens op een parkeerkaartje afdrukken, indien met een creditcard wordt betaald?
2. Bent u het eens met de VVD dat vermelding van deze gegevens op een parkeerkaartje niet nodig is voor het doel dat het kaartje moet dienen? Zo nee, waarom niet?
3. Bent u bereid om de parkeerautomaten zo in te stellen, dat het betalingsbewijs op een apart kaartje wordt afgedrukt, zodat de informatie daarop niet achter de voorruit van een auto hoeft te belanden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, binnen welke termijn heeft u dat geregeld?


---- --