Ingezonden persbericht



---


8 juni 2010

EDPnet werkt actief mee aan de beveiliging van het internet!

BEVEILIGINGSMAATREGELEN 'POORT 25' DRINGEN ZICH OP.

Dat het internet voortdurend belaagd wordt door mensen met minder goede bedoelingen is algemeen geweten. Zo wordt het normale functioneren van het internet danig verstoord door o.a. virussen en spam. EDPnet houdt hierbij de vinger aan de pols en werkt constant aan een zo veilig en comfortabel mogelijk netwerk voor al haar klanten.

EDPnet spoort al haar klanten regelmatig aan om hun pc's goed te beveiligen. Een slechte beveiliging leidt namelijk vaak tot misbruik door 'piraten' die zonder medeweten van de klant hun pc gebruiken voor het verspreiden van spam en virussen. Tot vandaag werden de slecht beveiligde klanten door EDPnet persoonlijk aangespoord om hun systeem beter te beveiligen. Maar door de exponentiële groei van de verspreiding van spam en virussen is dit niet langer mogelijk. Om dit misbruik nu aan de basis aan te pakken en daardoor de stortvloed aan spam drastisch terug te schroeven, plant EDPnet op 30 juni 2010 een belangrijke ingreep. Voor het overgrote deel van de EDPnet-klanten verandert er niets. Enkel de groep gebruikers met een dynamisch IP-adres die hun uitgaande e-mail via een eigen mailserver (of een mailserver van een derde partij) afhandelt, wordt gevraagd aan deze ingreep mee te werken. Deze ingreep moet leiden tot een merkbare verbetering van de kwaliteit van de internetervaring van elke EDPnet-klant.

'Poort 25', mogelijke bron van misbruik, wordt afgesloten

Het 'verkeer' van en naar het internet verloopt via een aantal denkbeeldige poorten. Voor elke type internetverkeer werden in het communicatieprotocol afzonderlijke 'poorten' gedefinieerd. E-mail die door gebruikers met een eigen mailserver verzonden wordt, loopt via 'poort 25'. Op zich is dat technisch geen enkel probleem. De problemen beginnen wanneer die gebruikers hun eigen netwerk niet goed beveiligen. In dat geval is het voor hackers een koud kunstje om via die slecht beveiligde netwerken massaal spam en virussen te verspreiden. Vaak gebeurt dit zelfs zonder dat de gebruikers daar ook maar iets van merken. Jammer genoeg 'bevuilen' die spam en die virussen het volledige EDPnet-netwerk, waardoor alle EDPnet-klanten hier hinder van ondervinden.

Om aan dit misbruik paal en perk te stellen, heeft EDPnet besloten om op 30 juni 2010 de zogenaamde 'poort 25' af te sluiten. Het merendeel van de EDPnet-klanten zullen van deze aanpassing niks merken. Enkel de klanten die een dynamisch IP-adres gebruiken en een eigen mailserver hebben opgezet (of er één gebruiken van een derde partij), zullen een kleine aanpassing moeten uitvoeren.

Duidelijke instructies voor een vlotte aanpak van het 'poort 25'-probleem

De komende weken zullen de klanten die de 'poort 25' gebruiken door EDPnet gecontacteerd worden. De gevraagde aanpassing is miniem, en via een duidelijke handleiding zal EDPnet de nodige instructies geven. Ook op de online support Wikipedia pagina's zal een duidelijke handleiding voorzien worden. Ten slotte zullen de EDPnet-helpdeskmedewerkers paraat staan om klanten te helpen bij het doorvoeren van deze aanpassing.

Zo garandeert EDPnet een nog betere internetervaring voor AL haar klanten.


Ingezonden persbericht