Ingezonden persbericht


Persbericht

'Zuidoost-Europa: Een Culturele Reis' in Amsterdam - een terugblik.

King Naat Veliov & the Original Kočani Orkestar

Brussel, 8 juni 2010.

Afgelopen weekend, van 4 tot 6 juni werden in Amsterdam op vier locaties de beste bands, films, schrijvers en gastronomische kunsten uit Zuidoost Europa gepresenteerd, tijdens het festival Zuidoost-Europa: Een Culturele Reis. De stad was drie dagen lang in de ban van zeer imposante hoogtepunten van de nog redelijk onbekende cultuur in Zuidoost Europa.

Het festival barstte vrijdag los met een daverend optreden van de brassband King Naat Veliov & the Original Kočani Orkestar (Voormalige Joegoslavische Republiek Macedoni), die het uitverkochte Café Pakhuis WIlhelmina geheel op zijn kop zette met razendsnelle trompetsalvo's over een percussie cadans met het tempo van een opgevoerde motor. Naat Veliov en zijn orkest bewezen overtuigend de koningen van de Balkan Brass te zijn.

Zaterdag, in de afgeladen culturele broedplaats Schijnheilig, liep het zweet langs de muur tijdens de optredens van de Servische cult ster Rambo Amadeus. Nadat Rambo afsloot met zijn ludieke anthem 'Don't Happy Be Worry', was het tijd voor de DJ formatie Kako Da Ne, die de mensen zo hard aan het dansen kreeg dat de vloer bewoog met een factor 10 op de schaal van Richter. Het bleek maar weer eens: als het gaat om muziek, heeft Zuidoost Europa nog heel veel verassingen voor Nederland in petto.

Op zondag lazen Zuidoost Europese schrijvers ingrijpend literair werk voor, de invloed van de geschiedenis van Zuidoost Europa bleek een grote factor te zijn in het werk van onder andere de Turkse kritische auteur Perihan Magden. Het plein voor De Brakke Grond stroomde daarna vol met hongerige mensen voor de Balkan Barbecue, waar een piepjonge chef-kok vlees braadde, geen vette happen, maar prachtige varkens, kip en rund filet's, gebraden perziken, en exotische sauzen met vreemde namen. Ondanks een kleine spat regen tegen de avond, bleef het publiek buiten zitten genieten van de laatste dag van een prachtig festival. Amsterdam heeft Zuidoost Europa gehoord, geproefd en ervaren, en vooral: met open armen ontvangen.

Het festival werd geïnitieerd door het Directoraat-Generaal Uitbreiding, van de Europese Commissie. Na eerst vier steden in Duitsland en Oostenrijk te hebben aangedaan, reisde het festival door naar Rotterdam om afgelopen weekend in Amsterdam aan te komen. Later deze maand volgen edities in Gent en Antwerpen (van 23-27 juni).

Het festival is vertrokken, maar de fototentoonstelling Natuurwonderen Zuidoost-Europa kan nog een week bekeken worden, vlakbij de dam, hartje stad: De tentoonstelling staat van 1 tot 14 juni op het Beursplein in Amsterdam.Voor meer informatie: http://www.southeast-europe.eu/cultural-journey

Zuidoost-Europa: Een Culturele Reis - België en Nederland
1-3 juni Rotterdam
4-6 juni Amsterdam
23-25 juni Gent
25-27 juni Antwerpen

Perscontact: