Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Juni 2010

De fossiele schelpen van de Nederlandse kust

Een opgeraapte strandschelp kan zomaar (honderd)duizenden jaren oud zijn. Deel 2 in de serie Geologie van Nederland behandelt de fossiele tweekleppigen, keverslakken en stoottanden. Zo'n 350 soorten in totaal komen aan bod: hoe zien ze er uit, uit welke laag komen ze, hoe hebben ze geleefd? Fossiele schelpen van Nederland presenteert ze voor het eerst allemaal samen in een compleet overzicht. Een verrassende verzameling!

Weinig mensen zullen zich realiseren dat een schelp die opgeraapt wordt op het strand zomaar duizenden jaren oud kan zijn. Maar langs vrijwel de hele kust zijn ook schelpen van meer dan honderdduizend jaar oud te vinden. Deze stammen uit de voorlaatste tussenijstijd toen de zee tot aan Amersfoort reikte.

Maar ook schelpen van miljoenen jaren oud zijn er op de Nederlandse stranden te vinden, met name in Zeeland. Getuigen uit tijden dat er ijsbergen ronddreven in de Noordzee of dat er juiste welige mangrovebossen langs de kust groeiden. In totaal zijn er op de Nederlandse stranden en uit de estuaria zo'n 700 soorten fossiele schelpen bekend.

Deze uitgave behandelt de fossiele tweekleppigen, keverslakken en stoottanden. Zo'n 350 soorten in totaal komen aan bod: hoe zien ze er uit, uit welke laag komen ze, hoe hebben ze geleefd? Deze uitgave is vooral mogelijk door de inzet van liefhebbers, door wiens collecties en kennis de fossielenrijkdom van ons land nu goed in kaart gebracht kan worden.

De fossiele schelpen van de Nederlandse kust is een onmisbaar naslagwerk voor fossielenliefhebbers en een waardevolle aanwinst voor iedereen die breed geïnteresseerd is in de bodemschatten van Nederland.

De fossiele schelpen van de Nederlandse kust is deel 2 in de serie Geologie van Nederland. Eerder verschenen in deze serie: De mineralen van Nederland.

De fossiele schelpen van de Nederlandse kust
Geologie van Nederland deel 2
Auteurs: P.W. Moerdijk, A.W. Janssen, F.P. Wesselingh, G.A. Peeters, R. Pouwer, F.A.D. Van Nieulande, A.C. Janse, L. Van Der Slik (¹), T. Meijer, R. Rijken, G.C.. Cadée, D. Hoeksema, G. Doeksen, A. Bastemeijer, H. Strack, M. Vervoenen & J.J. Ter Poorten Uitgever: NCB naturalis ism de Nederlandse Malacologische Vereniging en het Koninklijk Zeeuws Genootschap Uitvoering: 320 p., 43 x 62 cm, genaaid gebonden, ruim geillustreerd ISBN: 978 90 5011 342 7
Prijs: ¤ 45,00

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl

----------
Meer informatie voor de pers