Ingezonden persbericht



---





Arnhem, 8 juni 2010

PERSBERICHT

Naar aanleiding van de vragen van het Gelderse Kamerlid Ormel (CDA), over veelvuldige treinstoringen op de lijn Winterswijk-Arnhem, heeft de minister van Verkeer en Waterstaat aangegeven dat de storingen inmiddels door Prorail zijn geanalyseerd, maar dat het herstel op het traject wel nog enkele weken kan duren. Het belang van de reizigers staat voor alle betrokken partijen voorop. Hierbij geldt als uitgangspunt dat zij niet nog meer overlast mogen ondervinden.

De hoofdoorzaak van de verstoringen is vrijwel zeker het gevolg van de wisselwerking tussen het nieuwe assentellersysteem dat door ProRail in het spoor is geplaatst en het gebruik van de magneetrem, één van de remsystemen, in de treinen van Syntus. Naar aanleiding van de analyse is één onderdeel van de assentellers opnieuw ontworpen. Dit nieuwe onderdeel is met spoed door de leverancier geproduceerd en is tijdens verschillende nachten getest. Met de vervanging van dit onderdeel is in de nacht van 18 op 19 mei gestart. Door 's nachts te testen duurt de uitvoering duurt weliswaar langer, maar kunnen de treinen wel gewoon blijven rijden.

Overigens blijkt uit het de door het Gelderse Kamerlid Ormel gevraagde overzicht van de storingen op dit traject vanaf 1 januari 2009 dat van de geplande ritten in 2008, 3,7 % niet is gerealiseerd en 4,7 % in 2009. In vergelijking met 2008 betekent dit dus een toename van 1%. Voor het grootste gedeelte lag de oorzaak van deze verstoringen in de spoorweginfrastructuur. Hierbij is het de minister bekend dat het baanvak Arnhem-Winterswijk, vanwege de kwetsbaarheid van de infrastructuur, het slechtst gewaardeerde baanvak van Nederland is (OV Klantenbarometer).

Het bovenstaande is dan ook reden voor ProRail geweest om tot uitvoering van een grootschalige vernieuwing van het baanvak over te gaan. Het traject is nu grotendeels van nieuwe apparatuur voorzien met als doel een duidelijk betere prestatie.

Van wanprestatie is volgens de minister geen sprake. Ook geeft de minister aan dat alle betrokken partijen zich momenteel beraden op verdere mogelijkheden/acties om het vertrouwen in de lijn te herstellen. De focus ligt op dit moment echter op het oplossen van de huidige problemen. Prorail heeft aangegeven er het uiterste aan te doen om de situatie op de lijn Arnhem-Winterswijk zo snel mogelijk weer op orde te krijgen.

Op de vraag wat de reizigers de komende maanden nog te wachten staat, geeft de minister aan dat ProRail niet kan garanderen dat er in de toekomst nooit meer een verstoring zal plaats vinden op het baanvak Arnhem-Winterswijk. De kleine storingen ('kinderziektes'), die na al het onderhoud nog kunnen optreden, zouden volgens ProRail binnen twee weken tot het verleden moeten behoren. Tegelijkertijd wijst de minister op het feit dat op dit enkelsporig baanvak veel treinen in een zogenoemde kwartiersdienst rijden. Hierdoor hebben eventuele kleine verstoringen, zowel in de infrastructuur als in het materieel, vaak direct een grote invloed op de dienstregeling.

Einde persbericht



Ingezonden persbericht