Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 8 juni 2010  |


1. Vertrouwen in Brabant
GS hebben afspraken gemaakt over het de opzet van het programmaplan 2011 voor de zes programmalijnen van het bestuursakkoord Vertrouwen in Brabant (Mooi, Schoon, Dynamisch, Perspectiefrijk, Bereikbaar en Verbindend Brabant). Ter bespreking in het kader van de kaderstellende rol van Provinciale Staten, wordt het programmaplan waarschijnlijk geagendeerd in alle Statencommissies van 8 oktober 2010.

2. Evaluatie Milieuplan
Het huidige provinciale milieuplan (de Integrale Strategie Milieu 2006-2010) heeft tot een meer integrale manier van werken geleid. Zo zijn veel projecten met de brede belangenbenadering (de zogenoemde 'mutual gains approach') aangepakt, blijkt uit evaluatie. Aanbeveling voor het volgende milieuplan is onder andere om meer inzicht te verkrijgen in de totale milieusituatie, bijvoorbeeld via een monitoringssysteem. Verder is het advies aan Provinciale Staten om evalueerbare én realistische doelen te formuleren. GS sturen het evaluatierapport naar de Statencommissie Ruimte en Milieu.

3. Actualisatie meerjarenbegroting OV
Er komt structureel twee miljoen euro beschikbaar voor uitbreiding en reparaties van de dienstregeling, inclusief het Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Dit vergroot de betrouwbaarheid van het openbaar busvervoer. Dit stellen GS vast in de actualisatie van de meerjarenbegroting en exploitatieplan voor het Openbaar Vervoer in de periode 2010-2015.

4. Schoolvakanties
GS willen stoppen met het advies voor de schoolvakanties. Naast het ministerie brengt ook het BOV, het Brabants Overleg Vakantieplanning, jaarlijks een advies uit over schoolvakanties. Dit advies wordt door de provincie bekrachtigd en verspreid onder Brabantse scholen, schoolbesturen, gemeenten en omliggende provincies. Ook voor schooljaar, 2011/2012, ligt er zo'n advies ter bekrachtiging voor. GS stellen voor dit voor de laatste keer te doen.

5. Kabels en leidingen
De nadeelcompensatieregeling Kabels en Leidingen uit 2008 wordt gewijzigd, om duidelijkheid te geven bij de afhandeling van de inhoudelijke verzoeken van vóór 2008. De regeling compenseert de kosten die, op verzoek van de provincie, gemaakt zijn voor het verleggen van kabels en leidingen bij wegenbouwprojecten.

6. Mobiliteitsmanagement
De Stichting Brabant Mobiliteitsmanagement (BRAMM) voert een breed scala aan activiteiten uit gericht op vervoersoplossingen voor bedrijven. De activiteiten van deze stichting worden uitgevoerd in opdracht van het platform Mobiliteitsmanagement Brabant en zijn daarom aangewezen als een dienst van algemeen belang. Het platform bestaat uit Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE), BZW, Kamer van Koophandel, provincie en de vijf grootste gemeenten in Brabant.

7. Externe inhuur
Via een aanvullende Memorie van Antwoord op de Jaarstukken 2009 informeren GS Provinciale Staten over externe inhuur. Op basis van een diepte-analyse biedt deze notitie een inhoudelijke verantwoording voor genoemde inhuur, aanvullende beheersmaatregelen en een prognose voor de inhuur van arbeidscapaciteit in 2010.

8. Benoemingen Oss
GS hebben een tijdelijk secretaris en een tijdelijk griffier benoemd voor de nieuwe gemeente Oss. Het gaat om achtereenvolgens mevrouw H.J.G. van Schaijk en de heer P.H.A. van den Akker. De benoemingen gelden vanaf 1 januari 2011; het moment waarop de gemeenten Oss en Lith worden samengevoegd. GS doen deze benoemingen conform de Wet algemene regels herindeling.

9. Onderzoek audit- en controlfunctie
Bij de provincie zijn de administratieve organisatie en interne controle voor de meeste kritische processen beschreven. Verder is er veel aandacht voor financiële beheersing en wijzen controles en audits uit dat processen in voldoende mate worden nageleefd. Dat blijkt uit een onderzoek naar de verankering van de audit- en controlfunctie binnen de provinciale organisatie naar aanleiding van het dossier Aankoop gronden Heijmans. GS nemen de suggesties van de onderzoekers voor verdere verankering van de audit- en controlfunctie over. Aanscherpingen om te komen tot een meer planmatige en tijdige aanlevering van dossiers zijn al doorgevoerd.

10. Statenvragen Noordwaard
Ofschoon het Rijk de mogelijkheid heeft om provinciale belangen terzijde te schuiven, gaan GS ervan uit dat het Rijk daar bij de vaststelling van het Rijksinpassingsplan Noordwaard geen gebruik van zal maken. Dat antwoorden GS op Statenvragen van de SP.

11. Flora en Faunawet
GS kunnen voortaan afwijken van het verbod om beschermde inheemse diersoorten opzettelijk te verontrusten, vangen of doden. Dan moeten wel belangen in het geding zijn als volksgezondheid, verkeersveiligheid of het voorkomen van schade aan landbouwgewassen. Het doden van dieren is hierbij een laatste optie. Dat blijkt uit de ontwerp-beleidsnota Flora- en faunawet, die GS hebben vastgesteld. De nota ligt ter inzage van 21 juni tot en met 8 augustus 2010.


---- --