Ingezonden persbericht

20 november 2009

startdatum seizoen hollandse nieuwe is 8 juni 2010

Rijswijk, 20 november 2009 - Het haringseizoen begint het komend jaar op 8 juni. Op die dag start het seizoen met de traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Vanaf deze datum zal deze haring overal te koop zijn en zullen de haringparty's op tal van plaatsen kunnen worden georganiseerd.

Het Besluit tot vaststelling datum aanvang van het haringseizoen 2010 is vandaag gepubliceerd in het Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie.

Om voortijdige verkoop van nog niet volledig volgroeide Hollandse Nieuwe tegen te gaan heeft het Productschap Vis op verzoek van de branche een Verordening Hollandse Nieuwe vastgesteld. Met deze 'Verordening Hollandse Nieuwe' kunnen handelaren die de officiële startdatum van het haringseizoen niet respecteren, daadwerkelijk worden bestraft.

De vissector heeft gezamenlijk de officiële startdatum van het seizoen 2010 bepaald. Dit gebeurt niet voor niets. Voorzitter Jan Odink van het Productschap Vis: "Het is belangrijk dat de haring in het voorjaar zodanig volgroeid is dat een goede kwaliteit kan worden geboden. Voor het imago van de Hollandse Nieuwe én van de Nederlandse vissector is het van groot belang dat dan pas gelijktijdig gestart wordt. Zo laten wij als sector zien dat we te maken hebben met een bijzonder seizoensproduct van hoge kwaliteit." Vanaf de startdatum kan iedereen dit puur Hollandse, traditionele visje weer eten.


Noot voor redacties

Noot redactie:(