Manpower jobbarometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten - Q3 2010

08/06/2010 00:01

MANPOWER BELGIUM

Belgische werkgevers verwachten een lichte verbetering in de rekruteringsactiviteit voor de zomermaanden, maar blijven voorzichtig.

- De Manpower Barometer stijgt met 1 punt in vergelijking met vorig kwartaal, en met 5 punten ten

opzichte van het 3de kwartaal 2009

- Belgische werkgevers uit zeven van de tien sectoren voorspellen dat ze meer jobs zullen

creëren in de loop van het derde kwartaal.

- Nieuw optimisme in de sectoren Horeca en Transport/logistiek/communicatie

- Positieve signalen op internationaal niveau bevestigd. 30 van de 36 bevraagde landen en regio's verwachten een sterkere rekrutering in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar

Traditiegetrouw stelde Manpower ook dit kwartaal aan 750 werkgevers, representatief voor de Belgische economie, de vraag: "Hoe zal de totale werkgelegenheid in uw onderneming zich het komende kwartaal - dus tot het einde van september - ontwikkelen in vergelijking met het huidige kwartaal?" Uit hun antwoorden blijkt dat ze de komende drie maanden meer jobkansen verwachten, zij het heel gematigd, voor de Belgische werkzoekenden. Werkgevers uit 7 van de 10 sectoren voorspellen positieve rekruteringsintenties. Van alle werkgevers voorspelt 88% dat hun personeelsbestand tijdens de drie zomermaanden niet zal wijzigen, 7% voorziet een uitbreiding terwijl 3% verwacht dat hun bestand zal inkrimpen. Na uitzuivering van de seizoenvariaties haalt de Nettotewerkstellingsprognose (*) - of het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan - +4%. Dat betekent een een verbetering met 1 punt en een gematigde stijging met 5 punten ten opzichte van het 3de kwartaal van 2009.

Philippe Lacroix, Managing Director van Manpower Belgium: "De resultaten van onze Barometer bevestigen dat de werkgevers langzaam terug vertrouwen krijgen, hun personeelsbestand stabiliseren en overwegen om te rekruteren, zij het uiterst omzichtig. Voorzichtig zijn blijft de boodschap in een onzekere economie."

Weinig verschil tussen de drie regio's

De werkgevers uit de drie regio's van het land voorspellen een positieve maar voorzichtige rekruteringsactiviteit voor het volgende kwartaal. De Nettotewerkstellingsprognose verschilt amper: +5% in Vlaanderen, +4% in Brussel en +3% in Wallonië. Van kwartaal tot kwartaal verandert er weinig, maar de jaarlijkse vergelijking toont een significantere evolutie: een verbetering van 6 punten in Wallonië, 5 punten in Vlaanderen en 4 punten in Brussel.

Positieve rekruteringsintenties in zeven van de tien bevraagde sectoren

Werkgevers uit zeven van de tien bevraagde sectoren in België voorspellen dat er meer jobs gecreëerd zullen worden in de loop van het derde kwartaal. Twee sectoren zijn opvallend optimistisch: de Horeca (+12%) en Transport/logistiek/communicatie (+9%), een sterke vooruitgang van respectievelijk 18 en 14 punten in vergelijking met vorig jaar. Dat is de sterkste Nettotewerkstellingsprognose in de Horeca sinds het 3de kwartaal van 2004, en de sterkste in Transport/logistiek/communicatie sinds het 3de kwartaal 2007.

De werkgevers van de sector Elektriciteit/gas/water en de sector Financiële instellingen/verzekeringen/ vastgoed/diensten aan bedrijven zijn gematigd optimistisch (beide sectoren +8%). Ze worden gevolgd door de sectoren Industrie(productie) (+5%), Bouwnijverheid (+5%) en Openbare diensten/onderwijs/ gezondheidszorg/maatschappelijke dienstverlening (+2%). Daartegenover staan de negatieve tewerkstellingsperspectieven in de sector Groot- en kleinhandel (-2%).

In vergelijking met vorig kwartaal gaan de rekruteringsintenties er in vier van de tien bevraagde sectoren op vooruit en stijgen ze in zes sectoren ten opzichte van het 3de kwartaal van 2009.

Sterkste rekruteringsintenties in India, Brazilië, Taiwan en China

De resultaten van de kwartaalstudie van HR-dienstverlener Manpower bevestigen wereldwijd een geleidelijk herstel van het vertrouwen op de arbeidsmarkten. De werkgevers uit 30 van 36 bevraagde landen en regio's verwachten een sterkere rekrutering in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en in 23 landen tonen ze zich optimistischer in vergelijking met vorig kwartaal. De rekruteringsintenties voor het 3de kwartaal 2010 zijn positief in 31 landen en gebieden, zo tonen de Manpower-cijfers.

De meest gunstige Nettotewerkstellingsvooruitzichten zien we in India (+42%), Brazilië (+40%), Taiwan (+35%), China (+27%), Peru (+26%), Australië (+24%) en Singapore (+21%). In tegenstelling tot de meer pessimistische prognoses van de werkgevers in Italië (-9%), Spanje (-6%), Ierland (-6%) en Griekenland (-5%). Dat zijn trouwens de enige landen met negatieve rekruteringsintenties.

De tewerkstellingsperspectieven verbeteren aanzienlijk in de regio Azië/Pacific. De Nettotewerkstellingsprognose in Taiwan en in China is het hoogst sinds de Manpower Barometer de peilingen startte in 2005. De prognose in de Verenigde Staten (+6%) blijft stabiel in vergelijking met het vorige kwartaal en gaat er met 8 punten op vooruit ten opzichte van het 3de kwartaal van 2009.

Het vertrouwen van de werkgevers in de regio EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) herstelt zich langzaam. Voor het volgende kwartaal zijn de Nettotewerkstellingsvooruitzichten positief in 13 van de 18 bevraagde landen. In dezelfde periode vorig jaar waren ze nog negatief in 13 landen. In vergelijking met vorig jaar voorspellen 14 landen betere cijfers. De meest opvallende rekruteringsdynamiek zien we in Polen (+18%), Duitsland (+9%) en Zweden (+8%). In de buurlanden van België stellen de werkgevers zich bescheidener op: +4% in Frankrijk en +3% in Nederland en +1% in het Verenigd Koninkrijk.

De resultaten voor de volgende Manpower Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten worden verspreid op 7 september 2010 (4de kwartaal 2010).

(*) Het cijfer van de Nettotewerkstellingsprognose wordt verkregen door het percentage te nemen van de werkgevers die verwachten dat de totale werkgelegenheid zal stijgen en daarvan het percentage af te trekken van de werkgevers die het volgende kwartaal een daling verwachten van de werkgelegenheid in hun onderneming. Het gaat hier dus om een nettosaldo van tewerkstellingsvooruitzichten dat zowel positief als negatief kan zijn. De commentaren zijn gebaseerd op de gegevens na uitzuivering van de seizoenvariaties, in de mate waarin die beschikbaar zijn.

Info voor publicatie

De Manpower Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten kan worden geraadpleegd op www.manpower.be. Voor een volledig overzicht van de resultaten van de 36 landen en regio's die het onderzoek bestrijkt surft u naar de internationale website van Manpower www.manpower.com/meos, rubriek Manpower Press Room. Bovendien zijn alle grafieken beschikbaar voor publicatie in de Manpower Online Visual Library, op www.manpower.com/library.

Sinds het 2e kwartaal van 2008 wordt het TRAMO-SEATS-model toegepast om de seizoenvariaties uit te zuiveren. Daardoor kunnen sommige seizoensgezuiverde data licht afwijken van de cijfers uit vorige edities. Dit model wordt aanbevolen door het Eurostat-departement van de Europese Unie en de Europese Centrale Bank en is internationaal wijdverspreid.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel