Prinses Máxima opent De St@art


APELDOORN, 20100608 -- Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden heeft vandaag De St@art, het nieuwe kantoor en educatief centrum van Stichting De Apenheul en het Natuurhuis in Apeldoorn geopend. Directeur Coen de Ruiter en architect Thomas Rau waren bij de opening ook aanwezig. Cabaretier Vincent Bijlo zorgde met zijn `duurzaamheids cabaret' voor afwisseling tussen de speeches.

Naast zijn functie als kantoor dient De St@art als centrum voor milieueducatie en als ontmoetingsplek voor verenigingen, ondernemers, scholieren en bezoekers. Er bevinden zich een ondergronds auditorium voor 350 bezoekers, twee multifunctionele zalen, een atelier, een ruimte voor tentoonstellingen en behandelkamers voor de dierenartsen van de Apenheul in het gebouw. Directeur Coen de Ruiter licht de ambitie van de opdrachtgever toe:

"Een inspiratiecentrum dat mensen stimuleert tot het maken van keuzes die bijdragen tot een betere, duurzame toekomst is wat we beogen met De St@art. Vandaar de subtitel `ruimte voor duurzaam leven in Apeldoorn' "

In zijn vormgeving lijkt De St@art op een reusachtig houten skelet en vormt een verbindend element tussen de Apenheul en Park Berg en Bos. Met de komst van het gebouw wordt een nieuwe wandelroute door het park naar de entree van de Apenheul geïntroduceerd. Om de beleving van de natuur te benadrukken zijn onderdelen van het gebouw, bijvoorbeeld het auditorium, zo veel mogelijk ondergronds aangelegd.

Het gebouw heeft een lengte van 150 meter. De constructie van het houtskelet berust op 29 spanten van inlands lariks. De grootste spant is 30 m lang en weegt ongeveer drie ton. Al het gebruikte hout is FSC of PEFC gecertificeerd. De houten vlakken worden binnenkort bekleed met zonnecellen, die in een groot deel van de elektrische behoefte van het gebouw zullen voorzien. De parkzijde van het gebouw is bijna volledig in glas uitgevoerd en biedt medewerkers en bezoekers een panoramisch uitzicht op de omringende bomen.

In velerlei opzicht voldoet de door architectenbureau RAU ontworpen St@art aan de wens van de opdrachtgever naar een duurzaam en inspirerend onderkomen. Het gebouw heeft geen gasaansluiting en is CO2 neutraal. Dankzij betonkernactivering en warmte- en koude opslag zijn geen radiatoren of airco voor verwarmen en koelen nodig. Ook de warmte van mens en apparatuur wordt door een warmteterugwininstallatie hergebruikt. De LED verlichting in het gebouw is gekoppeld aan een intelligent verlichtingssysteem; de verlichting wordt per werkplek automatisch geregeld.

Het gebouw heeft een vloeroppervlakte van 3.550 m2. Voor meer informatie en foto's kunt u terecht op de website van RAU.

RAU