Ingezonden persbericht


The Hague Jazz in het Gemeentemuseum Den Haag

8 t/m 12 juni 2010

Gemeentemuseum Den Haag

Ook dit jaar zal het Gemeentemuseum Den Haag een belangrijke locatie zijn in het 'warming up' programma van The Hague Jazz. In de week voorafgaande aan dit succesvolle jazzfestival is er iedere dag om 16.00 uur een boeiende masterclass in de aula van het museum door grote namen uit de internationale jazzwereld als Peter Beets, Chico Pinheiro en Wayne Henderson.

Op donderdag en vrijdag organiseert het museum twee lunchconcerten op zaal.

10 Juni om 13.00 uur speelt muzikant, componist en multi-instrumentalist Pierre Bastien te midden van Nieuw Babylon van Constant. Jazzdrummer Han Bennink zal op 11 juni om 13.00 uur voor de Victory Boogie Woogie de ritmes van Mondriaans meesterwerk tot leven wekken op zijn snaredrum.

Pierre Bastien speelt op zijn voor hem karakteristieke zelfontworpen muziekinstrumenten. Met kleine cameraatjes die hij in de instrumenten plaatst, filmt hij de oorsprong van de klank die hij vervolgens projecteert op de muur. Zo ontstaat zijn eigen jazzy installatie tussen de schilderijen en maquettes van Constant.

De grote drummer en multi-instrumentalist Han Bennink die bekend staat om zijn vermogen om op alles wat hij om zich heen ziet te kunnen drummen, zal ook tijdens dit lunchconcert te midden van Mondriaans schilderijen de bezoekers van het museum trakteren op een verrassende sound.

De lunchconcerten in het Gemeentemuseum zijn gratis toegankelijk voor bezoekers die in bezit zijn van een geldig toegangsbewijs van het museum.

Op dinsdag 8 juni geeft Peter Beets de inspirerende masterclass Van Bach tot Blues. Aan de hand van muzikale voorbeelden en voorzien van achtergrondinformatie belicht hij chronologisch het ontstaan van de diverse stijlen die in de loop van de geschiedenis in Amerika zijn ontstaan zoals Blues, Gospel, Dixieland, Stride, Swing, Bebop, cool jazz en free jazz.

Op woensdag 9 juni geeft Het Korenhuis om 15.00 een workshop Jazz zang. Vervolgens geeft Michael Varekamp om 16.00 uur een masterclass over jazzlegende Miles Davis.

Donderdag 10 juni geeft de Braziliaanse Chico Pinheiro een lunchconcert in het naast het museum gelegen restaurant Gember. Om 16.00 uur vertelt hij in het Gemeentemuseum over hoe instrumenten fungeren in de typische Braziliaanse jazz en neemt hij de toehoorder in vogelvlucht mee door de geschiedenis van de Braziliaanse muziek.

De 'kans van je leven' masterclass vindt plaats op vrijdag 11 juni om 16 uur. De Allstar Jazz Jam bestaande uit internationale jazziconen Wayne Henderson, Tom Browne, Ronnie Laws, Ndugu Chancler en Bobby Lyle brengt een ode aan Miles Davis, met wie deze musici allemaal zelf nog hebben gespeeld.

In de laatste masterclass op zaterdag 12 juni vertelt bassist Joris Teepe spannende verhalen over zijn 20 jaar ervaring als Nederlandse jazzmusicus in New York. In zijn masterclass laat hij de hedendaagse New Yorkse jazzscene tot leven komen en geeft tips voor musici die daar ook hun geluk willen beproeven.

De masterclasses in de aula zijn voor iedereen gratis toegankelijk.



Ingezonden persbericht