Evangelische Omroep

Nr.121
Hilversum, dinsdag 4 juni 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 23

Het Familiediner, dinsdag 8 juni, 15.15 uur, Nederland 2 De Urkse zussen en hartsvriendinnen Willie en Nel deden altijd alles samen.

Maar toen ze vorig jaar, na een gezellig weekendje, wilden afrekenen, kregen ze ruzie over E 10 en 4 gehaktballen. Als ze elkaar nu tegenkomen in de kleine straatjes van het pittoreske Urk, dan draaien ze allebei hun hoofd om.

Bert van Leeuwen nodigt de zussen uit voor een etentje, maar komen ze ook allebei?

Rail Away, dinsdag 8 juni, 19.55 uur, Nederland 2
Duitsland/Dresden
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. Het startpunt van twee lijnen is Dresden, een prachtige stad in Saksen. Een reis langs valleien en heuvels over indrukwekkende viadukten wordt gevolgd door een kennismaking met de Elbe. Saksisch Zwitserland en het grillige landschap daar maken de treintocht naar de grens een ontdekkingstocht.

Thema-avond 'Hoe verknal ik mijn relatie?', dinsdag 8 juni, 20.30 uur, Nederland 3 In Nederland eindigen veel relaties in een breuk. Daar staat tegenover, dat tweederde van de stellen die hulp zoeken, er uiteindelijk samen uitkomen. De EO speelt hier op in met de serie '40 Dagen Zonder Jou' dat wordt afgesloten met de eenmalige thema-avond 'Hoe verknal ik mijn relatie?'. In 70 minuten presenteren Manuel Venderbos en Mirjam Bouman vijf acties om je relatie om zeep te helpen. Meer informatie is te vinden op www.eo.nl/40dagenzonderjou

Catherine voor de Verandering, dinsdag 8 juni, 22.50 uur, Nederland 2 Catherine gaat op pad met mensen die beweren totaal veranderd te zijn door hun bekering tot God. Zij onderzoekt hoe echt die verandering is en zijn deze gelovigen nu beter af? Drie jaar geleden krijgt DJ André de Raaf (22) een zeer ernstig auto-ongeluk. Het ziet ernaar uit dat hij nooit meer zal kunnen lopen. Dit heeft zo'n impact op hem dat hij niet verder wil leven. Nu heeft hij twee bedrijven, een vriendin en hij is een gelukkig mens. Catherine zoekt hem op en praat met hem over deze moeilijke jaren. Helemaal verbaasd is Catherine als ze met André naar een oude vrouw gaat die een enorme impact op zijn leven heeft gehad.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 11 juni, 15.00 uur, Z@pp Herriehoppers
In de Wiebelwagen vertelt Elly een verhaal aan Dop en Kurk en de kinderen. Maar opeens.. wat een harde muziek!! Wat gebeurt er?!

Vlakbij de Wiebelwagen danst een groepje hiphoppers op harde muziek. 'Gaan jullie eens vragen of het wat zachter kan', roept Elly boven de muziek uit, 'zo kunnen wij ons eigen liedje niet oefenen!' Dop en Kurk gaan naar buiten, maar Dop durft het niet te vragen en Kurk ook niet.

'Ik heb een idee', zegt Dop, 'ik ga op mijn kop staan. Als ik niet omval doe jij het, als ik wel omval, doe ik het.' Daar staat Dop op zijn kop. Heel lang. Maar ondertussen kan Elly nog steeds niet haar liedje oefenen.

Checkpoint, zaterdag 12 juni, 9.40 uur, Nederland 3 En of we nog niet genoeg onderste boven hebben gezien. Nee, het kan vandaag nog gekker! De meiden en jongens strijden vandaag om de titel: de beste en stoerste cowboy. We gaan banden opblazen om te onderzoeken wanneer een band uit elkaar knalt en hoeveel decibel dat produceert. Knalt een tractorband harder dan een autoband?

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 12 juni, 18.30 uur, Nederland 2 Nederland Zingt met een verslag van een tv-opname in het Concertgebouw in Amsterdam op 8 oktober 2009. Muzikale medewerking wordt verleend door het duizendstemmige Grootkoor uit heel Nederland onder leiding van Nan van Groeningen en Etty van der Mei. Dit prachtige koor wordt begeleid door koperensemble 'De Waldsang'. Rob van Dijk zit achter de piano en Martin Zonnenberg bespeelt het schitterende orgel van het Concertgebouw.

Blauw Bloed Extra, zaterdag 12 juni, 19.35 uur, Nederland 2 Deze Blauw Bloed Extra heeft als titel 'Spraakmakende Koninklijke Liefdes', een compilatie van de mooiste afleveringen van de Spraakmakende Liefdes die tot nu toe zijn uitgezonden. Dit in aanloop naar het huwelijk van de Zweedse kroonprinses Victoria en Daniel Westling op 19 juni a.s.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 13 juni, 9.20 uur, Nederland 1 Net als in de vorige aflevering gaat ds. Wigle Tamboer met boer Bos op pad. Op zijn fort-boerderij in Aalsmeerderbrug steekt Paul Bos graag zijn nek uit voor bijzondere en ecologische projecten. Ook traint hij managers en leidinggevenden temidden van zijn schaapskudde. Want van het gedrag van schapen blijken ook managers het nodige te kunnen leren, zoals de fases van rust die essentieel zijn in het leven van een manager. Ds. Arie van der Veer houdt verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Fearfighters, zondag 13 juni, 19.05 uur, Nederland 3 Vliegangst
Patrick (19) treint al tijden door europa als jumpstyle DJ. Een carrière in Azië ligt voor hem in het verschiet, maar daarvoor moet hij wel in het vliegtuig stappen. En dat wil Patrick absoluut niet. Karin (41) heeft al meer dan tien jaar niet gevlogen omdat ze dat te eng vindt. Wel lastig als je als adviseur werkt voor de inspectie van de luchtvaart en wel eens een tripje moet maken. Bas (26) is helemaal weg van alles wat met vliegtuigen te maken heeft, maar het vliegen zelf vindt hij verschrikkelijk. Ooit hoopt hij zijn vriendin weer eens mee te kunnen nemen op een vliegvakantie... In de serie Fearfighters gaan drie kandidaten de ultieme strijd aan met hun fobie. Onder deskundige begeleiding van angst-therapeut Yvette en EO-presentator Manuel Venderbos komen de kandidaten oog in oog te staan met hun grootste nachtmerrie of angst. Wie durft de confrontatie aan?

Wildlife Africa, zondag 13 juni, 19.10 uur, Nederland 2 Cheetahs, winnaars of verliezers
Op de vlakten van de Serengeti in Tanzania is het leven van cheetahs ofwel jachtluipaarden niet zonder gevaar, hoewel ze de snelste landdieren ter wereld zijn. In dit verhaal volgen we twee cheetah-moeders die tot het uiterste gaan om hun welpen groot te brengen. Een van hen leeft in de heuvels van Oost-Afrika. Ze weet niet dat een hyena haar in de gaten houdt, wanneer ze op zoek is naar geschikt voedsel voor haar vijf welpen. De andere cheetah-moeder leeft op de open vlakte en een van haar vier welpen is ten prooi gevallen aan een hongerige leeuw.

God in de Lage Landen, zondag 13 juni, 21.10 uur, Nederland 2 God komt aan wal
Een zesdelige documentaire serie, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid, over het verleden én het heden van God in de Lage Landen.

In de eerste aflevering van God in de Lage Landen vertelt presentator Ernst Daniël Smid het verhaal van de eerste christelijke boodschappers die het waagden om rond 700 na Christus in het heidense, drassige land het evangelie te gaan verkondigen. Ze deden dat met gevaar voor eigen leven. Ze kwamen niet alleen van overzee, zoals Willibrord en Bonifatius. Het was een zekere Liudger uit Zuilen (bij Utrecht) die het werk van zijn overzeese collega's voortzette en met succes. Een zeer recente archeologische vondst toont aan dat er rond 800 na Christus al mensen waren die christelijke symbolen droegen.

Ook maken we kennis met enkele moderne verkondigers van het Woord. De van Surinaamse origine Orlando Bottenbley heeft veel succes in het moderne Friesland. Anders dan Willibrord en Liudger heeft hij de moderne media tot zijn beschikking en hij hoeft gelukkig niet voor zijn leven te vrezen. Het kerkgebouw van dominee Bottenbley barst regelmatig uit zijn voegen en er zijn al drie extra 'filialen' geopend om de toeloop van gelovigen te herbergen. Hoe verklaart hij dit opmerkelijke succes in deze seculiere tijd?


---
Noot voor redactie,