Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zonder zorgen naar de brugklas
De FOVIG presenteert de brugklastas voor visueel beperkte leerlingen.

Utrecht, 3 juni - Dinsdag 8 juni aanstaande zal de eerste Brugklastas worden uitgereikt. De Brugklastas is ontwikkeld door de FOVIG (Federatie Ouders van Visueel Gehandicapten) en helpt brugklasleerlingen met een visuele beperking om zich te presenteren op hun nieuwe school.

Voor de meeste kinderen is de overgang van groep acht naar de brugklas op een nieuwe school heel spannend. Het grote gebouw, elk uur een andere docent en een nieuwe klas. Voor blinde en slechtziende kinderen komt daar nog bij dat hun nieuwe klasgenoten en docenten ook voor het eerst kennismaken met hun beperking.

Om leerlingen daarbij te ondersteunen heeft de FOVIG de Brugklastas ontwikkeld. Met de informatie en ideeën uit de tas worden de leerlingen met een visuele beperking geholpen om zichzelf te presenteren. Op deze manier kunnen ze laten zien dat ze echt niet zo anders zijn dan hun klasgenoten, maar dat dingen voor hen soms net iets anders gaan. Zo weten ze nieuwsgierige blikken en vragen te beantwoorden en kunnen ook blinde en slechtziende brugklassers vol vertrouwen het klaslokaal instappen.

Bij de officiële overhandiging van de brugklastas, waar vertegenwoordigers van verschillende onderwijsinstellingen aanwezig zullen zijn, zal worden ingegaan op de dingen die scholieren met een visuele beperking tegenkomen op een nieuwe school; lastige zaken als onbegrip of onwetendheid, maar ook interesse en samenwerken aan een fijne leeromgeving voor iedereen. Aanstaande brugklasleerlingen zullen vertellen hoe zij de brugklastas gaan gebruiken bij hun start op een nieuwe school na de zomervakantie.