Ingezonden persbericht


IBM 25 jaar leidende rol in Grand Slam-tennis
IT-partner van Roland Garros

Dit jaar zorgde IBM voor het meest efficiënte Roland Garros-toernooi ooit; ten opzichte van 2009 werd 38 procent aan energie bespaard om een groeiend aantal tennisliefhebbers wereldwijd te bereiken. Ruim 6 miljoen tennisliefhebbers bezochten de website www.rolandgarros.com voor de laatste uitslagen en statistieken. Dit recordaantal bezoekers is een indrukwekkende stijging van 10 procent vergeleken met vorig jaar.

Jean Gachassin, voorzitter van de Franse tennisbond (FFT) verklaarde: 'Het toernooi en het publiek profiteerden van de technologische innovaties van IBM, die bovendien een cruciale rol gespeeld hebben bij de verdere ontwikkeling van het toernooi. Alle IT-oplossingen zorgden voor een nog spectaculairder toernooi en elk jaar worden de verwachtingen en behoeftes van de fans, de tennissers en de verslaggevers weer overtroffen.'

25 jaar samenwerking
IBM is al een kwart eeuw betrokken bij de French Open. Het bedrijf verzamelt, verwerkt en publiceert alle informatie rondom het toernooi voor een groeiend aantal fans, verslaggevers en tennissers overal ter wereld. Sinds het begin van de samenwerking heeft IBM geïnvesteerd in nieuwe technologieën, zodat steeds meer mensen Roland Garros op de voet kunnen volgen. In 1989 introduceerde IBM de rechtstreeks aan het scoresysteem gekoppelde tv-grafieken. In 1993 werd voor eerst radarapparatuur gebruikt om de snelheid van de bal te meten. In 1996 werd de officiële website gelanceerd en in 2009 volgde een update om de fans van specifieke informatie over de wedstrijden te voorzien. In 2009 werd de website door negen en een half miljoen unieke bezoekers bezocht, een stijging van 50 procent ten opzichte van 2008.

Een groener Roland Garros
IBM, de enige officiële IT-partner van de Gram Slams, streeft voortdurend naar innovatie om groene IT-omgevingen te ontwikkelen die de impact van het toernooi op het milieu reduceren. Tijdens de French Open 2010 beheerde en distribueerde IBM de grootste gegevenshoeveelheid ooit, maar dankzij het nieuwe Green Data Centre was hiervoor 54 procent minder ruimte en 38 procent minder energie nodig.

Het Green Data Centre bood Roland Garros een weboplossing op afstand, die de hoogste mate aan veiligheid, bereikbaarheid en automatisering waarborgde en tegelijkertijd een energiebesparing opleverde. Het nieuwe datacenter zal later dit jaar ook gebruikt worden om Wimbledon en de US Open te ondersteunen.

Verbeterde webtechnologie
Dit jaar was de "Rolland Garros experience" voor tennisliefhebbers waar ook ter wereld nog intenser: met een 'virtuele plek' op de tribune leek het net of je zelf aanwezig was. Nieuw in 2010 op www.rolandgarros.com was: De "wedstrijd van de dag" die fans en media de unieke mogelijkheid gaf om "real-time" toegang te krijgen tot wedstrijduitslagen en gedetailleerde, statistische post-match analyses, waarbij gegevens kunnen worden verzameld, verwerkt en verzonden als "intelligente" informatie. "Turning Points" maakte een selectie van specifieke gegevens van de wedstrijd, zoals de opslagsnelheid van de speler, de wedstrijdstatistieken en het commentaar; dit levert een direct beeld op van de hoogtepunten van de wedstrijd.

Thuis of op de tribune, tennisliefhebbers konden nu steeds en overal het IBM-toernooinieuws volgen op de mobiele site (m.rolandgarros.com / www.wap.rolandgarros.com) en met de Roland Garros iphone-applicatie. Dit jaar konden tennisliefhebbers op verschillende manieren op de hoogte blijven van alle Roland Garros-ontwikkelingen: via een Facebook-widget, een Twitter-account en/of Facebook-groep; hier was steeds volop informatie te vinden voor de groeiende Roland Garros-community.

De Speed of Serve (opslagsnelheid) is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de wedstrijd. Tennissers, fans en de media besteden hier veel aandacht aan. SlamTracker is een innovatieve tool op de Roland Garros-website. Hiermee kan de toeschouwer eventuele toekomstige wedstrijden voorspellen en krijgt hij/zij een beeld van hoe het toernooi zou kunnen verlopen. Deze tool kan ook door de gebruiker gepersonaliseerd worden om te zien hoever specifieke spelers in het toernooi zullen komen.

Voor alle wedstrijden die op de Roland Garros-showcourts zijn gespeeld, is er voor de tennissers een wedstrijdanalyse-dvd beschikbaar. Deze dvd was meteen na de wedstrijd te verkrijgen en bevat belangrijke statistieken die tennissers en coaches kunnen helpen de prestaties te verbeteren.

Meer informatie via YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=dvqbXawKoq8

-Einde persbericht-