Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws ::

Houd ambulancevervoer in handen van gemeente


08-06-2010 * De SP wil dat de gemeente de regie over het ambulancevervoer in eigen hand houdt en niet overlaat aan een particuliere organisatie. Dat zegt SP-raadslid Maureen van der Pligt naar aanleiding van het samengaan van het particulier vervoer van VZA en het publiek vervoer van de GGD in Amsterdam. Van der Pligt: "De vraag is nu: wordt privaat publiek of publiek privaat? Het private VZA zal zo goedkoop mogelijk willen werken. De ervaring leert dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Ambulancevervoer leent zich niet voor 'kostenefficiënt' werken."
Maureen van der Pligt
Op korte termijn mag per regio nog maar één ambulancedienst actief zijn. In Amsterdam zijn er echter al jaren twee diensten actief, VZA en de GGD. Het personeel is verteld dat de ambulancedienst in handen van de gemeente zal blijven. De directie van de GGD lijkt echter van zins haar dienst in particuliere handen te geven. De SP wil hierover opheldering en vraagt het stadsbestuur zijn voorkeur uit te spreken.

Van der Pligt: "Als je behoefte hebt aan hulp moet je kunnen rekenen op een ambulance met goed materiaal en goed personeel. Wij vrezen dat door de marktwerking de arbeidsvoorwaarden voor het ambulancepersoneel zullen verslechteren, de werkdruk hoger zal worden en de kwaliteit van de ambulancedienst zal afnemen. Als de directie van de GGD haar zin krijgt zullen wij, samen met het personeel van de ambulance, actie gaan voeren."