Ingezonden persbericht


Subsidie voor UVC-gewasbescherming

Drie Wageningse ondernemingen, Clean Light BV, UV Source BV en Matching Innovation BV krijgen gezamenlijk een substantiële subsidie van de provincie Gelderland en het Europees fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De bedrijven krijgen de subsidie voor de doorontwikkeling en bouw van prototypes voor de UVC-gewasbescherming techniek. Dit als alternatief voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

De subsidie is toegekend op basis van het Europese stimuleringsprogramma 'GO Gebundelde innovatiekracht'. Met de financiële injectie wil de Europese Unie de innovatiekracht en concurrentiepositie van het bedrijfsleven in Oost-Nederland en de FoodValley regio versterken.

De door Clean Light gepatenteerde UVC techniek maakt het mogelijk om schimmels op planten te bestrijden zonder chemicaliën of door deze middelen veel minder vaak te gebruiken. In samenwerking met diverse kennispartners in binnen- en buitenland, waaronder Wageningen UR, is de laatste jaren gebleken dat deze techniek effectief verschillende schimmels bestrijdt in diverse teelten en ook op golfgreens. In het huidige project, met een omvang van meer dan 1 miljoen euro, gaan de drie ondernemingen tezamen met verschillende toeleverende bedrijven, modulair opgebouwde toepassingsapparatuur en specifieke schimmelwaarschuwingssystemen ontwikkelen voor de (inter)nationale markt.

Clean Light BV is lid van de Food Valley Society.

Bron: stichting Food Valley