Ingezonden persbericht


Persbericht

Apeldoorn, 8 juni 2010

Prinses Máxima gooit St@art los

Aaibaar duurzaamheidsicoon bij Apenheul geopend

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden opende vanochtend De St@art in Apeldoorn. Het bijzonder vormgegeven gebouw bij Apenheul is een nieuw icoon voor duurzaamheid.

"Wij mensen hebben na honderdduizenden jaren onze staart weten terug te dringen tot een rudimentair puntje, maar bij dieren vervult dit lichaamsdeel een belangrijke functie," zegt Coen de Ruiter, directeur van De St@art en Apenheul. "Een kangoeroe bijvoorbeeld maakt enorme sprongen met zijn staart. Met onze St@art maken wij een sprong naar de toekomst." Hij beschreef het nieuwe gebouw als een aanjager voor energie en inspiratie. "Het is een heel prettig en aaibaar gebouw, en daar houden wij natuurlijk van bij Apenheul!"

Het bijzonder vormgegeven CO2-neutrale gebouw is ontworpen door architectenbureau RAU, dat al sinds 1992 werkt vanuit een sterk bewustzijn ten aanzien van het ontwikkelen van duurzame gebouwen. Met technische hoogstandjes als betonkernactivering, koude-warmte wisseling en leemstuc, is Nederland met De St@art niet alleen symbolisch, maar ook bouwtechnisch een icoon voor duurzaamheid rijker!

De St@art beschikt over een state-of-the-art auditorium, met ruimte voor 300 gasten, en verschillende vergaderlocaties. Het centrum biedt, eventueel in combinatie met een bezoek aan Apenheul, een uitstekende locatie voor vergaderingen, symposia en een veelheid aan bijeenkomsten voor organisaties en bedrijven. Daarnaast heeft het door de aanwezigheid van leslokalen, een atelier en een fototentoonstelling ook een ontmoetingsfunctie voor (natuur)verenigingen, ondernemers, scholieren en bezoekers van Apenheul en park Berg & Bos. De vaste bewoners van het gebouw zijn het Natuurhuis (het Apeldoornse Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie) en stichting Apenheul.

Prinses Máxima onthulde voor de gelegenheid een kunstwerk van de Apeldoornse kunstenaar Ferry Staverman. Deze is bekend om zijn luchtige, geometrische vormen. Het nu onthulde object is een model voor het uiteindelijk te plaatsen kunstwerk dat zo'n vijf meter hoog zal zijn.

De St@art is een initiatief van Stichting Apenheul, Het Natuurhuis en de gemeente Apeldoorn.


- - - einde bericht - - -




Ingezonden persbericht