Gemeente Utrecht

Utrechtse deelname WereldExpo succesvol afgesloten: Chinese babygigant wint Utrechtse Duurzaamheidsaward

GoodBaby, marktleider in China in kinderwagens en babyartikelen heeft de Duurzaamheidsaward van Utrecht gekregen. De zilveren Domtoren en een cheque van 7000 euro zijn uitgereikt op de WereldExpo te Sjanghai. De CEO van GoodBaby nam de prijs in hoogsteigen persoon in ontvangst. Studenten van de Hogeschool van Utrecht wonnen de aanmoedigingsprijs met het project 'The Happy Healthy School'.

GoodBaby
Goodbaby heeft mede op aanraden van het Utrechtse bedrijf TurnKey Design een Cradle to Cradle strategie voor het bedrijf afgekondigd tijdens de Utrechtse dagen in Shanghai. Dit betrof een wereldprimeur. Alle kinderwagens die zij in de toekomst gaan maken dienen Cradle to Cradle te gaan worden. Ook de rest van de bedrijfsvoering wordt door een team van externe deskundigen onder de loep genomen waarbij Cradle to Cradle goeroe Michael Braungart als adviseur op gaat treden evenals het team van het Utrechtse TurnKey Design.

Terugblik en resultaten
De laatste week van mei hebben provincie en gemeente Utrecht op het Nederlandse Paviljoen het VIP Paviljoen ter beschikking gehad. Samen met diverse instellingen en bedrijven hebben ze gedurende 8 dagen aan bedrijven en instellingen in China hun kracht getoond rondom kennis, cultuur, duurzaamheid en gaming. Dit gebeurde onder de vlag 'Holland Knowledge Inc.'

Unaniem enthousiast
De reacties van de deelnemende bedrijven en kennisinstellingen op de resultaten die zijn behaald tijdens de Holland Knowledge dagen Inc. waren na afloop unaniem enthousiast. Ook de bestuurlijke en ambtelijke portefeuillehouders van gemeente en provincies, evenals bestuurders van de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en de Kamer van Koophandel die meereisden, waren na afloop tevreden.

Samenwerkingen
Het primaire doel was om kennisinstellingen en bedrijven in China in contact te brengen met Utrechtse instellingen en bedrijven en zo nieuwe relaties aan te gaan of bestaande relaties te verdiepen. Dit resulteerde in de praktijk tot daadwerkelijk nieuwe samenwerkingen. Zo is een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de universiteit van Utrecht en Nanjing, gaat de Chinese babygigant Goodbaby samen met het Utrechtse bedrijf Turnkey Design verder werken aan een Cradle to Cradle strategie en heeft de reis de verwachtingen fors overtroffen van de meereizende gamingbedrijven. Enkele Chinese gamingbedrijven hebben aangegeven zich mogelijk in Utrecht te willen gaan vestigen en er zijn concrete afspraken gemaakt tussen Chinese en Nederlandse gamingbedrijven om werk aan elkaar uit te gaan besteden.

Landelijke Chinese media-aandacht
Er was ook veel Chinese media-aandacht ter plaatse voor Utrecht en haar programma. Op meerdere dagen was de Chinese pers aanwezig in het VIP Paviljoen. Hieronder ook de grootste Chinese TV zender CCTV met een bereik van 1,3 miljard Chinezen. Naast Nederlandse bezoekers waren er dan ook veel prominente Chinese gasten die het programma volgden.

Alle dagen was het aantal beschikbare plaatsen in het VIP paviljoen uitverkocht.

Groot nieuws was de presentatie van Ranj Serious Games en advocatenkantoor Houthoff Buruma, een van de grootste advocatenkantoren van Nederland, dat het serious gaming gaat inzetten voor onder andere de werving en selectie van aspirant-advocaten. Een serious game is een digitaal spel dat gericht is op het ontwikkelen van kennis, vaardigheden, inzicht en gedrag.

Vol programma
Er zijn al met al meer dan vijftig presentaties en lezingen gehouden. In zowel het Dutch Culture Centre als in het VIP Paviljoen waren er bruisende optredens van onder andere Tjerk Ridder, Ruben van Gogh, Holland Baroque Society, C-Mon & Kypski, Yi Tao, Rian de Waal, Yingdi Sun & Wen Shi. Er zijn bedrijfsbezoeken geweest en ook waren er volop matchmaking- en netwerkgelegenheden gecreëerd.

Via filmbeelden, Twitter en blogberichten werd het thuisfront via www.utrechtworldexpo.com dagelijks op de hoogte gehouden van alle belevenissen en activiteiten.

Utrecht
De deelnemers aan de Holland Knowledge Inc. dagen waren onder andere de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Vanuit het bedrijfsleven zijn zowel Nederlandse en Chinese bedrijven en instellingen vertegenwoordigd, zoals TNT, Desso, SenterNovem, Philips, Jaarbeurs, Goodbabygroup, Duurzaamheidslab Almere, Trefoil, Nuffic, Netherlands Education Support Office, Dutch Sustainable Building Platform, bedrijven op het gebied van duurzaam bouwen in China, AlumniNetwork China en gaming bedrijven, zoals Ronimo Games, Sticky Studios, Ranj Serious games, Spil Games, Khaeon, Ex Machina en MMO Life.