Imtech NV

Imtech-medewerkers besparen thuis 14% energie

Gouda - Imtech N.V. (technische dienstverlening in Europa) maakt bekend dat het in het kader van haar MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) een energiebesparingprogramma voor medewerkers heeft gelanceerd onder de naam ICARUS(TM). ICARUS richt zich expliciet op vermindering van energieverbruik van medewerkers in hun privé-situatie. Uit een eerste evaluatie blijkt dat Imtech-medewerkers met ICARUS thuis 14% energie besparen.

René van der Bruggen, CEO Imtech: 'Imtech is in de markt over een steeds breder front actief met toonaangevende energieprojecten. Daarom willen we ook op het gebied van MVO een vooraanstaande positie innemen. MVO is voor Imtech dan ook meer dan een modegril. Imtech is een pragmatisch bedrijf, vanuit die invalshoek ontplooien we een breed palet aan activiteiten. Tegelijkertijd doet Imtech meer dan wettelijk verplicht is. Een paar voorbeelden zijn 'groene' Imtech-kantoren, een 'groen' wagenpark, het meten meten en verlagen van onze carbon foorprint, het nemen van onze ketenverantwoordelijkheid en corporate citizenprojecten in Zuid-Afrika gericht op de thema's energie, milieu en water. Met ICARUS bereiken we onze medewerkers thuis.'

Wat is ICARUS?
Bewust omgaan met energie is voor veel mensen een abstract streven. Want hoeveel bespaar je nu echt met het uitdoen van verlichting, het 's nachts draaien van een wasmachine of het uitzetten van je televisie? ICARUS biedt het antwoord. Imtech-medewerkers worden bewust gemaakt van hun huishoudelijk energieverbruik. Dit door het elektriciteitsgebruik te meten ten en eenvoudig zichtbaar te maken, informatie te verschaffen over het efficiënt omgaan met elektriciteit, ervaring tussen medewerkers uit te wisselen en van de resultaten van de energiebesparende acties intern en extern te communiceren.

Energiebewustwordingscommunity
Het principe achter het project is eenvoudig, de uitvoering ingenieus: een 'slimme lezer' in de meterkast plus een zogenaamde Wattcher, die in een willekeurig stopcontact wordt gestoken, meten nauwkeurig het dagelijks energieverbruik. Medewerkers krijgen elke week een energiebesparende tip. Worden deze tips in praktijk gebracht, dan zien medewerkers op de Wattcher aan het eind van de week hoeveel energie er is bespaard. De wekelijkse meterstanden worden in een database in een Imtech-extranet ingebracht, waar ook vergelijking en communicatie met andere medewerkers plaatsvindt. Hierdoor wordt interne een energiebewustwordingscommunity gevormd. Tevens kan worden uitgerekend hoeveel energie er collectief is bespaard.

350 personen aan de slag met ICARUS
ICARUS is vooralsnog een intern initiatief van Imtech. Twee groepen medewerkers - in totaal bijna 350 personen, medewerkers inclusief partners en veelal enthousiaste kinderen - zijn met ICARUS aan de slag. Vervolgens zal de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie ICCO het energieverbruik van medewerkers ermee gaan meten en verlagen. Min of meer tegelijkertijd zal ICARUS commercieel op de markt worden gebracht. Er is nu al sprake van interesse bij onder meer woningbouwcorporaties en verzekeringsbedrijven. ICARUS wordt gemanaged door BrightHouse (Imtech ICT) en ondersteund door Cresco Vastgoed, een vastgoedadviseur van Imtech.