Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Obvion-verkiezingsdebat: integrale visie woonmarkt cruciaal

Nieuwegein, 8 juni 2010 - Vanmorgen heeft tijdens het SEH Congres 2010 in Nieuwegein onder grote belangstelling van hypotheekadviseurs het Obvion-debat plaatsgevonden over de woningmarkt en de hypotheekrenteaftrek. De dag voor de Tweede Kamerverkiezingen debatteerden politici Helma Neppérus (VVD), Joost Verheijen (CDA) en Wouter Koolmees (D66) over deze beladen onderwerpen met kenners uit de financiële branche. Dit waren Nico Stolwijk (Vereniging Eigen Huis), Marcel van Leeuwen (Stichting Excellent Adviseren, Ron Dukers (Dukers & Baelemans) en Douwe Dijkstra (Obvion Hypotheken). Het debat werd geleid door Roland Koopman (RTL-Z).

Terwijl de afgevaardigden van het CDA en VVD in het kader van de verkiezingen met elkaar wedijverden wie het meest standvastig is met het ongemoeid laten van de hypotheekrenteaftrek, waren de overige deelnemers aan het debat het grondig met elkaar eens. De algemene strekking: de hypotheekrenteaftrek op dit moment zo laten, maar direct starten met het ontwikkelen van een integrale langetermijnvisie voor de woonmarkt. Nico Stolwijk: "Nu niets doen aan de hypotheekrenteaftrek, maar wel duidelijkheid scheppen over de toekomst ervan. Op voorwaarde dat dit op een integere en heldere manier gebeurt, zodat mensen niet bang hoeven zijn voor de betaalbaarheid en waardeontwikkeling van hun eigen woning."

Fiscale eenvoud
Om consumenten ook meer rust te geven over wat wonen nu eigenlijk kost, was de algemene opinie dat het fiscale systeem in Nederland eenvoudiger moet. Ron Dukers verwoordde het zo: "Mensen zijn bang voor de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek omdat ze geen inzicht meer hebben in hun besteedbare inkomen. Wat betekent het concreet voor mijn portemonnee dat ik de volledige overwaarde in mijn nieuwe woning moet investeren? De afgelopen weken is gebleken dat zelfs de politiek de gevolgen voor een huishouden niet in beeld kan brengen. Maar dit geldt bijvoorbeeld ook voor de kosten van kinderopvang. Toeslagen, aftrekposten, mensen zien door de bomen het bos niet meer. Als gevolg daarvan hebben zij geen idee wat ze maandelijks netto overhouden. Die onwetenheid voedt de angst voor het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek en bepaalde politieke partijen spelen op deze angst in door blokkades op te werpen en hiermee stemmen te trekken." Douwe Dijkstra: "Daarom zijn wij van me ning dat consumenten gecompenseerd moeten worden voor vermindering van hypotheekrenteaftrek."

Consument bewustmaken
Naast minder ingewikkelde regels vanuit de overheid opperden de debatdeelnemers afkomstig uit de financiele branche dat ze ook de hand in eigen boezem moeten steken. Onder meer met het ontwikkelen van eenvoudigere producten die beter begrijpelijk zijn voor consumenten. Ook werd het als een verantwoordelijkheid gezien consumenten met goede informatie bewuster te maken van financiele zaken zodat zij betere gesprekspartners zijn van adviseurs. Is er dan nog bestaansrecht voor hypotheekadviseurs als het belastingsysteem is vereenvoudigd, het product eenvoudiger is en de klant beter is voorbereid? Douwe Dijkstra: "Dan heeft een adviseur meer ruimte om een breder financieel advies te geven. Denk aan hoe om te gaan met de hypotheek in de verschillende levensfases, maar ook hoe de eigen woning in te zetten voor het pensioen. Kortom, meer tijd voor een duurzaam betrouwbaar, passend advies."

Over Obvion
Obvion (www.obvion.nl) is een hypotheekbedrijf dat als doel heeft de consument financieel onbezorgd te laten wonen tijdens de gehele looptijd van de hypotheek. Vanuit het belang van consument en maatschappij staan hierbij drie beloftes centraal: betrouwbaar advies, helderheid en ontzorgende dienstverlening. Obvion werkt daarom uitsluitend met deskundige tussenpersonen. Obvion opereert vanuit Heerlen met 350 betrokken medewerkers. De hypotheekverstrekker is in 2002 voortgekomen uit een samenwerkingsverband van Rabobank en ABP.

NOOT VOOR DE REDACTIE EN