Ingezonden persbericht


PvdA wil bindende afspraken stages en leerwerkplekken in sociaal akkoord

Mariëtte Hamer, voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de PvdA, vindt het een goed idee als bedrijfsleven en overheid bindende afspraken maken over het aantal stageplekken en leerwerkplekken voor jongeren. Op die manier kunnen de vakbonden er ook op toezien dat zij de afspraken nakomen.

Hamer zei dit tijdens een avonddebat met studenten uit Den Haag en Leiden op de Haagse PvdA actie dag voor meer stages en leerwerkplekken. Door de economische crisis lukt het veel jongeren niet om een stage of leerwerkplek te vinden, waardoor zij hun opleiding niet goed kunnen afmaken. Vooral in de bouw en detailhandel is er een tekort aan stages.

Ook andere landelijke en lokale PvdA-politici kwamen op donderdag 3 juni in actie voor de stages. Oud- staatssecretaris Jetta Klijnsma en kandidaat Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing bezochten het ROC Mondriaan in Den Haag. Zij hoorden daar hoe de deelnemers daar op innovatieve wijze een alternatieve stage kunnen lopen in zogenaamde 'state of the art' leerwerkbedrijven, die variëren van welnesscentrum tot beveiligingsbedrijf.

Initiatiefnemer en gemeenteraadslid, Rajesh Ramnewash, kijkt tevreden terug op de actiedag. 'Samen met Tweede Kamerlid Pierre Heijnen heb ik in het multiculturele stadsdeel Laak in korte tijd zestig stageplekken geworven bij ondernemers die een erkend leerbedrijf willen worden', aldus het PvdA-raadslid.

Zowel Heijnen als Ramnewash pleit ervoor dat de onderwijsinstellingen ook gaan werven bij bedrijven van nieuwe Nederlanders. Ramnewash: 'Die bedrijven zijn vaak voor de leerlingen van het vmbo en mbo op loopafstand bereikbaar van de scholen, het ROC of hun huis. Ook bieden ze door de kleinschaligheid ruimte voor begeleiding. Bovendien hebben de ondernemers zelf vaak moeten vechten en doorzetten om een bedrijf te starten en hebben een maatschappelijke drive om jongeren verder te helpen.'

Heijnen en Ramnewash gaan nu ook aandringen op meer stageplekken bij ministeries en provincie. Volgens de scholen en het ROC stellen die naar verhouding nog erg weinig stages en leerwerkplekken beschikbaar. Ook ziet Ramnewash kansen om bij grote bouwprojecten als gemeente de eis te stellen dat Haagse jongeren de leerwerkplekken krijgen. Volgens het Haagse onderwijs nemen bouwbedrijven uit Brabant en Drenthe alleen eigen stagiaires mee.