Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 8 juni 2010

Vragen van de leden Linhard en Vermeij (PvdA) aan de Minister van VROM

over de financiële risico's van het Wieringerrandmeer


1. Kent u het artikel 'Advies randmeer blijft geheim' uit de Volkskrant van 31 mei en het artikel 'Risico Wieringer Randmeer groter dan tot nu toe gezegd' uit de Cobouw van 26 mei?


2. In 2006 is door Witteveen en Bos, in opdracht van GS Noord-Holland een MKBA gemaakt voor Lago Wirense, die een optimistisch beeld laat zien met een positief saldo van 145 miljoen. De commissie mer concludeerde in 2006 hierover: 'De MKBA bevat volgens de Commissie belangrijke tekortkomingen waardoor het resultaat ruim ¤100 miljoen lager uitvalt. Daarnaast verwaccht de Commissie vanuit de financieel-economische onderbouwing dat de financiële bijdrage van de provincie een factor 1,5 tot 3 (minstens enkele tientallen miljoenen) hoger zal moeten zijn dan waar nu rekening mee wordt gehouden.' Acht u het verantwoord dat provincies financiële risico's op zich nemen in de orde van grootte van 100 miljoen euro voor commerciële projecten zoals Lago Wirense?


3. Kunt u uitsluiten dat de rijksoverheid aan de financiële tegenvallers van dit soort provinciale projecten meefinanciert?


4. In de plannen voor Lago Wirense was een aquaduct in de A7 opgenomen om een staande mastroute mogelijk te maken. De kosten hiervan zijn echter nooit gedekt in het exploitatieplan. Zouden deze kosten voor rekening van de rijksbegroting zijn gekomen? Zijn hierover afspraken gemaakt? Zo ja waarom zijn deze de Kamer niet gemeld?


5. In hoeverre is de Minister van BZK door de provincie op de hoogte gebracht van de financiële afspraken en risico's die de provincie op zich zou nemen met het Wieringerrandmeer? Zijn deze uitgaven, risico's, en ongedekte onderdelen zoals het aquaduct van 30 miljoen, goedgekeurd door de regering?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag




Partij van de Arbeid