Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zeil mee met het muZEEum en het Arsenaal met de Zeeuwse Beagle

Het Zeeuws maritiem muZEEum, het Arsenaal en het Tall Schip Astrid hebben de hadden ineen geslagen. Deze maand is het mogelijk om tegen een gereduceerd tarief het muZEEum en/of het Arsenaal te bezoeken én met het prachtige dwarsgetuigde schip Astrid te zeilen over de Zeeuwse wateren. Deze 92 jaar oude dame is een dwargetuigd zeilschip en lijkt veel op de Beagle, het schip dat afgelopen jaar voor de VPRO in het kielzog van Darwin zeilde. Sterker nog, het scheelde maar een haartje of de Astrid was geselecteerd voor dit bekende tv programma.

Astrid
Astrid is een dwarsgetuigde (vierkant getuigde) brik, net zoals de Beagle. Het vierkante tuig stamt uit de tijd dat schepen onder zeil de wereldzeeën bevoeren, met de passaatwinden mee de oceaan over. Ze is in 1918 te Scheveningen gebouwd als vrachtschip onder de naam W.U.T.A., wat staat voor Wacht Uw Tijd Af. Daarna kwam zij in Zweedse handen en werd haar naam verandert in Astrid en vervoerde vracht over de Baltische wateren. In 1975 leek het met haar gedaan toen zij verkocht werd en onder Libanese vlag gebruikt werd voor het ontplooien van nogal dubieuze activiteiten. Uiteindelijk is de Astrid volledig uitgebrand teruggevonden in Engelse wateren. Rond 1985 kwam zij in Britse handen en werd aldaar volledig gerestaureerd. Ook kreeg zij in deze periode haar huidige, imposante tuigage aangemeten en deed ze vele jaren dienst als trainingsschip voor jongeren. Omstreeks 1998 werd ze

verkocht aan Nederland en ingrijpend verbouwd tot een traditioneel, luxe zeilschip en floreert als nooit tevoren.

muZEEum
Het Zeeuws maritiem muZEEum vindt u in Vlissingen, het maritieme bolwerk van Zeeland, met zijn boulevards, havens en scheepsbouw. Het muZEEum is gevestigd in een gebouwencomplex met panden uit de 16e, 17e, 18e en 21ste eeuw. Deze panden zijn door moderne architectuur op bijzondere wijze met elkaar verbonden. Het schitterend gerestaureerde Lampsinshuis uit 1641 vormt het hart van het muZEEum. In dit voormalige stadspaleisje uit de Gouden Eeuw maakt u kennis met de grootse maritieme geschiedenis van Zeeland. Vanaf het 17e eeuwse uitkijktorentje met dakbalkon kan de bezoeker genieten van het adembenemende uitzicht op zee.

De rijke Zeeuwse maritieme geschiedenis kan ontdekt, gezien, gehoord en ervaren worden in de thema's Water, Werk, Glorie en Avontuur. Ook voor kinderen is het muZEEum leuk en spannend. Zij kunnen bijvoorbeeld hun gang gaan met allerlei informatieve spelletjes en computerspellen. Op afspraak wordt er voor u een rondleiding georganiseerd. Het is ook mogelijk om vanuit het muZEEum te starten met een stadswandeling door het historische centrum van Vlissingen.

Arsenaal
In het Arsenaal staat u oog in oog met echte haaien, maakt u kennis met spannende piratenattracties of speurt u op 65 meter hoogte de Westerschelde af. In de nieuwe Piraten Missie ervaren kinderen wat een piraat allemaal moet trotseren! Een spannende missie moet worden volbracht. Als volleerde piraten komen de kinderen tevoorschijn uit de spectaculaire piratenwereld. Van het bovendek tot in het donkere ruim, is in dit zeeroversnest aan het Vlissingse waterfront voor jong en oud van alles te beleven. Het Arsenaal laat zien hoe het leven er aan toe ging in de tijd van de piraten. Maak kennis met Kapitein Zwartbaard en ga met hem op avontuur door de piratenwereld in 'A Pirates Adventure'. In het piratenhol, waar het woeste piratenleven met een vleugje humor wordt uitgebeeld, vindt u feestvierende skeletten, Harrie de Haak, zeelieden zonder manieren en ervaart u wat 'zeebenen' zijn. Dan wordt het tijd voor het echte werk: een bloedstollende zeeslag aan boord van de scheepssimulator.

Er is een uitgebreide collectie Noordzeevissen in schitterende aquaria. Hier kunt u zelfs de haaien en roggen aaien. Onlangs is de onderwaterwereld uitgebreid met een tropische zaal, met maar liefst vier grote nieuwe aquaria. Ontelbare felgekleurde tropische vissen zwemmen hier in een natuurgetrouwe omgeving rond. Er worden regelmatig rondleidingen en voederdemonstraties gegeven.

Arrangement
Astrid ligt nog tot en met begin juli in Vlissingen. Tot die tijd is het mogelijk om met korting het muZEEum en/of het Arsenaal te bezoeken én te varen met Astrid! Een unieke mogelijkheid om toeristisch Vlissingen te proeven. U kunt kiezen uit de volgende arrangementen:

Bezoek aan het muZEEum, Arsenaal en varen met Astrid: Kinderen: ¤ 25,50
Volwassenen: ¤ 32,50

Bezoek aan het muZEEum en varen met Astrid:
Kinderen: ¤ 13,00
Volwassenen: ¤ 20,00

Bezoek aan het Arsenaal en varen met Astrid:
Kinderen: ¤ 22,50
Volwassenen: ¤ 27,50

U kunt één van de arrangementen boeken via de website van Astrid. Astrid gaat zeilen als er minimaal 10 mensen mee gaan. Graag duidelijk uw telefoonnummers opgeven bij de boeking.

Juni 2010