GroenLinks Utrecht


PERSBERICHT

08 juni 2010

Mensenhandel bestrijden met recherche werk

GroenLinks vindt het belangrijk om mensenhandel aan te pakken. Daarom moet de gemeente met de politie en het OM inzetten op betere hulpverlening en meer recherchewerk. Vraag is of de nu voorgestelde maatregelen, zoals een nachtsluiting en registratie, dit effect zullen sorteren. Dat bleek vandaag na de commissiebehandeling van de aanpassing van het vergunningstelsel voor raamprostitutie. De partij vreest dat deze maatregelen ongewenste neveneffecten zullen hebben die de veiligheid van de sekswerkers negatief zullen beïnvloeden.

Surveilleren of rechercheren

GroenLinks raadslid Heleen de Boer: "Met name de voorgestelde nachtsluiting op het Zandpad baart ons zorgen. De nachtsluiting is geen oplossing voor het terugdringen van vrouwenhandel. De burgemeester heeft aangegeven dat er extra politiepersoneel vrijkomt door minder noodzakelijke inzet in de nachturen. Er is echter een groot verschil tussen agenten die 's nachts langs ramen surveilleren en agenten die rechercheren op vrouwenhandel. De burgemeester moet zich op dat laatste richten."

Verschuiving probleem

Ook hulpverleners vrezen dat de nachtsluiting zal zorgen voor werk op andere plekken, meer in verborgenheid, en dat vrouwen eerder akkoord zullen gaan met onbeschermde seks, omdat dit beter verdient. De Boer: "De kans is groot dat dit leidt tot een verschuiving van prostitutie naar buiten het Zandpad, waardoor we juist minder zicht hebben op mensenhandel in plaats van meer. Het risico bestaat dat deze vrouwen volledig in de illegaliteit verdwijnen en we al het zicht op hen verliezen."

Meer hulpverlening en toezicht

GroenLinks vindt dat de vrouwenhandel bestreden en aangepakt moet worden door aan te sluiten bij de Evaluatie Utrechts Prostitutiebeleid uit februari 2009. "Zo willen we meer politietoezicht op het Zandpad en acties om pooiers bij prostituees weg te houden én vragen we de burgemeester om zich hiervoor hard te maken binnen de Driehoek en bij het Rijk. Ook willen we de doorstroom van de slachtoffers van mensenhandel van crisisopvang naar woonplek verbeteren en moeten de wachtlijsten om in de hulpverlening te komen, verdwijnen", aldus De Boer.