Gemeente Beverwijk


Conclusie rappport Rekenkamercommissie: Geslaagde armoedebestrijding in Beverwijk

De gemeente Beverwijk slaagt er in om mensen met weinig geld en kansen te ondersteunen. Daarnaast weet de gemeente de doelgroep steeds beter te bereiken. Onduidelijk is in hoeverre de ondersteuning er toe leidt dat mensen in armoede vervallen of in sociaal isolement geraken. Dat blijkt uit het rapport 'Veel bereik(t)', een onderzoek naar het armoedebeleid in Beverwijk van de rekenkamercommissie Beverwijk. Daarnaast constateert de rekenkamercommissie dat de totale uitgaven aan het minimabeleid, in vergelijking met referentiegemeenten, hoog liggen.

De rekenkamercommissie deed eind 2009 en begin 2010 onderzoek naar het doelbereik en de doelmatigheid van het armoedebeleid in Beverwijk. In haar rapport, dat zij op 3 juni aan de gemeenteraad heeft gestuurd, beveelt de rekenkamercommissie de gemeente aan om het begrip 'armoede' beter af te bakenen en meetbare doelstellingen te formuleren. "Op die manier is de gemeente beter in staat de effecten van haar beleid te monitoren", aldus de commissie.

Doelbereik
Het ontbreekt nu nog grotendeels aan indicatoren en normen voor het voorkomen en bestrijden van armoede. De commissie: "De gemeente heeft dan wel zicht op de inspanningen die zij levert, maar minder op de gerealiseerde effecten." Toch kan over het algemeen geconcludeerd worden dat het de gemeente de doelgroep steeds beter weet te bereiken en de voorzieningen toegankelijker worden. Daarnaast weet de gemeente maatwerk te leveren aan de verschillende mensen binnen de doelgroep. Deze doelgroep bestaat onder andere uit ouderen, alleenstaande ouders en chronisch zieken. Om het bereik nog verder te vergroten, adviseert de rekenkamercommissie de gemeente om actief de wijken in te trekken. Zo krijgt de gemeente anonieme subgroepen eerder in beeld en kan ondersteuning geboden worden.

Doelmatigheid
In vergelijking met referentiegemeenten besteedt de gemeente Beverwijk net als buurgemeente Heemskerk veel geld aan het minimabeleid. Dat is vooral te zien aan de uitgaven voor de bijzondere bijstand. In Beverwijk zijn er relatief veel mensen die bijzondere bijstand ontvangen. De gemeente weet echter ook te bezuinigen op uitgaven door efficiëntere inzet van controle-instrumenten en de afschaffing van de spaarregeling duurzame gebruiksgoederen. Ten aanzien van een efficiënte uitvoering beveelt de rekenkamercommissie de gemeente aan om een registratiesysteem in te zetten voor het gebruik van minimavoorzieningen.

Over de rekenkamercommissie
De rekenkamercommissie Beverwijk is in 2002 gestart en doet jaarlijks onafhankelijk onderzoek naar de effecten en de efficiëntie van gemeentelijk beleid. Haar doel is met de rapporten de gemeenteraad inzicht te geven hoe de gemeente haar beleid en bestuur organiseert, wat de effecten zijn en waar de gemeente zich in kan verbeteren. Eerder deed de rekenkamercommissie onderzoek naar o.a. de programmabegroting, de Wet werk en bijstand, verbonden partijen en de inhuur van externen.

dinsdag 8 juni 2010