Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Piratenpartij
8 juni 2010

Piratenpartij opvallend populair onder scholieren

De Piratenpartij heeft bij de Scholierenverkiezingen een opmerkelijk hoge score gehaald. De partij haalde in de verkiezingen maar liefst 8 zetels, veel meer dan verwacht. Bij de Scholierenverkiezingen 2010 brachten meer dan 176.000 middelbare scholieren en leerlingen van het MBO hun stem uit op één van de 18 partijen.

"Scholieren snappen het internet, zij zijn ermee opgegroeid", verklaart Samir Alioui (27), lijsttrekker van de Piratenpartij. De lijsttrekker is dan ook verheugd over de goede resultaten voor zijn partij op de Scholierenverkiezingen. Samir Allioui: "Als wij het half zo goed doen op 9 juni, kunnen we zeer tevreden zijn. Natuurlijk hopen we op zo veel mogelijk zetels, maar het belangrijkste is misschien nog wel dat er over deze thema's gesproken blijft worden. Burgerrechten gaan ons allemaal aan, de politiek moet ze niet verder verkwanselen onder het mom van veiligheid."

Piratenpartij haalde meer stemmen bij scholieren dan Lijst 17. De uitslag maakt volgens Allioui duidelijk wie de échte jongerenpartij is. "Je kan een partij leuk verpakken, maar jongeren kijken dwars door de verpakking heen en zien dan leegte."

Scholieren zien ook wel iets in het veranderen van het auteursrecht. Veel scholieren downloaden namelijk wel eens muziek of films. Allioui: "Het internet stelt ons in staat kennis en cultuur door één muisklik te delen met de rest van de wereld. Platenmaatschappijen proberen dit tegen te houden, maar dat is onmogelijk. Een downloadverbod leidt enkel tot censuur en het criminaliseren van de burger, allebei zeer kwalijke zaken. Dat is dus geen optie. Scholieren snappen het internet wel, zij zijn ermee opgegroeid."

Tijdens de aanloop naar de Scholierenverkiezingen trokken scholieren aan de bel toen bleek dat niet alle partijen waren opgenomen in de verkiezingskranten. Onzeker was of er in de Scholierenverkiezingen wel op de Piratenpartij gestemd kon worden. Uiteindelijk kon er wel op de piraten gestemd worden in zowel de Kinder- als Scholierenverkiezingen.

De standpunten van de Piratenpartij vormen drie pijlers: het beschermen van privacy en het hervormen van auteursrecht en patentrecht. Privacy ligt continu onder vuur in het kader van het vergroten van de veiligheid. De Piratenpartij gelooft niet dat het opheffen van privacy echte veiligheid brengt. Samir Allioui: "Privacy staat aan de basis van de democratie. Als de overheid alles van haar burgers weet, kun je als burger niet meer vrij je mening uiten. Als je straks als kritische burger iets te vrezen hebt voor de overheid, hebben we pas écht een probleem."

##