Kinderen tellen mee! Actie van kinderen basisschool de Blijberg heeft succes.

Schooltuinen van Rotterdam Noord gered dankzij inzet kinderen!

'De schooltuin moet blijven,' vonden de kinderen van basisschool de Blijberg en gingen actie voeren. Op 14 april trokken ze in een kleurrijke stoet naar de deelgemeente die hem weg wilde bezuinigen. 'In de schooltuin leer je dat groente niet uit de fabriek komt, en dat moet ieder kind weten,' vertelden de kinderen aan de deelgemeente. Maar die gaf weinig hoop dat de tuinen gered konden worden. Met een nieuw bestuur is het besluit nu toch teruggedraaid. Op 4 juni 2010 werd bekend dat de schooltuinen zijn gered en de kinderen mogen blijven tuinieren.

Het grote politieke debat van het Jeugdjournaal liet het al zien: kinderen willen gehoord worden. In Rotterdam tellen kinderen mee. Dat laat de deelgemeente Noord zien door de schooltuinen niet op te heffen.

In maart werd bekend dat de schooltuinen langs de Gordelweg vanwege bezuinigingen weg moesten. Van de tuinen maken zeven scholen met meer dan 1.500 kinderen gebruik en er zijn ook seniorentuintjes.

Een schooltuin is belangrijk voor de talentontwikkeling van kinderen. Behalve aanleg voor rekenen en taal hebben kinderen ook andere talenten die ze moeten ontwikkelen. Bovendien zijn schooltuinen een onderdeel van de groene long van de stad. Eten uit de buurt is een van de grote thema's als het gaat om klimaatbeheersing. Daarin spelen schooltuinen een belangrijke rol.


---



Ingezonden persbericht