Gemeente Heerenveen

ondernemend, ook bij bezuinigingen

Sociaal en ondernemend, ook bij bezuinigingen

Net als andere overheden moet ook Heerenveen bezuinigen om ontstane tekorten op te vangen en om nieuwe of bestaande plannen goed uit te kunnen voeren. De gemeente vindt het verstandig om voor sommige bezuinigingsvoorstellen wat meer de tijd te nemen.

Eerder werd al bekend dat Heerenveen voor ongeveer EUR 7,2 miljoen moet bezuinigen. Van een deel van dit bedrag, zo'n EUR 4,3 miljoen, is nog niet bekend hoe deze moet worden ingevuld. Het uitwerken van deze bezuinigingen is geen eenvoudige klus; consequenties zijn vaak niet altijd op voorhand duidelijk. Komend najaar doet het college de gemeenteraad een voorstel over hoe de verdere bezuinigingen kunnen worden doorgevoerd. Uitgangspunt daarbij is het motto van het collegeprogramma: sociaal en ondernemend.

Verstandig bezuinigen: neem er wat langer de tijd voor

De gemeenteraad heeft eerder een voorstel aangenomen om gedwongen ontslagen zo veel mogelijk te voorkomen. Als er wordt uitgegaan van een korte periode om de bezuinigingen op het personeel door te voeren, is de gemeente extra geld kwijt aan wachtgeldverplichtingen. Er is dan, bij een vermindering van 65 arbeidsplekken, een extra bezuiniging van maximaal EUR 2,5 miljoen nodig. Een oplossing zou zijn om langer de tijd te nemen voor deze besparing. De komende jaren gaat er veel personeel met pensioen. Hierdoor kun je het natuurlijke verloop gebruiken om het personeelsbestand te verkleinen. Uitstel is hier zeker geen afstel, maar zou in dit geval wel een verstandige manier van bezuinigen zijn.

Vertrouwen hebben en vertrouwen krijgen

m de uitgangspunten van het collegeprogramma goed uit te kunnen werken, is het nodig om duidelijke keuzes te maken. Deze keuzes moeten aansluiten bij waar Heerenveen voor staat. Bijvoorbeeld het hebben en geven van vertrouwen. Vertrouwen hebben in de zelfredzaamheid van bewoners en organisaties die hun eigen verantwoordelijkheid nemen en daarbij niet altijd (de regels van) de gemeente nodig hebben. En vertrouwen geven dat Heerenveen voor hen die geen andere keuze hebben een vangnet biedt.

Bijbehorende documenten:
Zie het origineel

* Verantwoordings- en Perspectiefnota 2010
* Programmarekening 2009