Ministerie van Buitenlandse Zaken

bij onderzoek dood Congolese mensenrechtenverdediger

Nederland helpt bij onderzoek dood Congolese mensenrechtenverdediger

Nieuwsbericht | 8 juni 2010 | Mensenrechten

Nederland stelt een forensisch patholoog-anatoom met 3 medewerkers beschikbaar om de Democratische Republiek Congo te assisteren bij het onderzoek naar de dood van de Congolese mensenrechtenverdediger Floribert Chebeya Bahizire. De Congolese autoriteiten hebben dit aanbod in principe verwelkomd.

'Het is belangrijk dat onomstotelijk wordt vastgesteld hoe Chebeya om het leven is gekomen. Nederland kan op korte termijn de benodigde expertise leveren', aldus minister Verhagen. 'Met hulp bij de autopsie levert Nederland een belangrijke bijdrage aan het onpartijdige en transparante onderzoek naar zijn dood waarop de Europese Unie heeft aangedrongen. Als hij om het leven is gebracht, verwachten wij dat de Congolese autoriteiten de daders opsporen en voor het gerecht brengen', aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken).

De vooraanstaande mensenrechtenactivist Chebeya werd 3 juni levenloos aangetroffen in zijn auto. Chebeya was voorzitter van het nationale netwerk van mensenrechtenorganisaties in de Democratische Republiek Congo en werkte onder meer samen met de Nederlandse ambassade in Kinshasa. Mensenrechtenorganisaties en partnerlanden van de Democratische Republiek Congo reageerden geschokt op zijn dood.