Dura Vermeer

Zoetermeer - 08 juni 2010

`Nieuwbouwwoning door ketensamenwerking 12% goedkoper uit'

Dura Vermeer en woningcorporatie Com o wonen in Rotterdam hebben in de praktijk bewezen dat nieuwe woningen meer dan 12% onder budget kunnen worden gebouwd, met een circa 6 weken snellere oplevering dan gepland. Daarbij is een eenderde van de woningen opgeleverd met nul-opleverpunten en de overige tweederde met maximaal drie opleverpunten.

De resultaten zijn behaald door te werken volgens de principes van ketenintegratie. Hierbij wordt afstand genomen van de traditionele opdrachtgever - opdrachtnemer-verhouding en dragen partijen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor dit `bouwproces-nieuwe stijl'.

Dura Vermeer en Com o wonen wijden woensdagmiddag 9 juni op de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam voor onder meer woningcorporaties, gemeenten en ketenpartners een expertmeeting aan het onderwerp ketenintegratie. Woningcorporatie Ymere, met wie Dura Vermeer eveneens een pilot co-makership, een vorm van ketensamenwerking. heeft opgestart, is naast mede-organisator eveneens deelnemer aan het debat dat wordt geleid door Felix Rottenberg.

Dura Vermeer geldt in de bouwbranche als de koploper op het gebied van ketensamenwerking. In samenwerking met Com o wonen, kennisinstellingen en onderzoeksbureaus is zij ruim twee jaar geleden gestart met het beantwoorden van de vraag hoe er beter, sneller en goedkoper kan worden gebouwd en hoe faalkosten tijdens het ontwikkel- en realisatieproces kunnen worden gereduceerd. Dura Vermeer vond in woningcorporatie Com o wonen een partner om bij het project 1e fase 125 woningen `Het Mooie Plan' in Rotterdam-Lombardijen te werken volgens de principes van ketensamenwerking. Dit project is 12% onder budget uitgevoerd, wat overeenkomt met een bedrag van circa 2 miljoen euro. Het maakt deel uit van een vijf jaar durende pilot.

Waarmaken van Ambities
Dura Vermeer presenteert zich dit jaar voor het eerst op vastgoedbeurs Provada, die van dinsdag 8 juni tot en met donderdag 10 juni in Amsterdam Rai plaatsvindt. Thema van de stand van Dura Vermeer is ''Waarmaken van Ambities'' op het gebied van duurzaamheid en mvo. Er zijn onder meer presentaties van Dura Vermeer over het werken volgens de principes van ketensamenwerking, het op een slimme en efficiënte wijze opwaarderen van de bestaande woning- en kantoorvoorraad, duurzame energie en klimaatbestendig bouwen.