Ingezonden persbericht

-PERSBERICHT-

PROGRAMMA THE HAGUE JAZZ BEKEND

ROGER HODGSON & BAND
courtney pine band, wayne shorter quartet
SILJE NERGAARD & METROPOLE STRINGS
new cool collective, randy weston, toots thielemans
MESHELL NDEGEOCELLO, MULATU ASTATKE, WENDE
giovanca, kool & the gang, till brönner & band
WOUTER HAMEL, WAYLON, CHUCHO VALDÉS

Den Haag, woensdag 7 april 2010 - Europa's snelst groeiende jazzfestival bestaat in 2010 precies vijf jaar en zal dat niet onopgemerkt voorbij laten gaan. The Hague Jazz viert haar vijfde verjaardag op spectaculaire wijze met onder meer: een verbluffende line-up met internationale jazzgrootheden, helden van toen én van dit moment, maar ook het neusje van de zalm van eigen bodem, diverse verrassende samenwerkingsverbanden met het Metropole Orkest, een Pure Jazz podium, live-art, exclusieve tentoonstellingen en een rode draad...'Miles Davis' is het thema waarop enkele hoogtepunten uit het programma zijn geïnspireerd, evenals kunst en andere festivalactiviteiten.
Vijf jaar The Hague Jazz wordt op 9 juni al ingeluid met diverse gratis toegankelijke concerten in de stad Den Haag (de 'Warming-up') en een eenmalig optreden van Toots Thielemans in 't Paard. Dit warme voorproefje gaat de volgende dag over in een exclusief gerecht uit Amerikaans/Nederlandse keuken. Michael Bolton zal op donderdag 10 juni in het World Forum de opening verzorgen van het The Hague Jazz Festival 2010, begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van Maria Schneider. Het voorprogramma wordt verzorgd door onze eigen ster, Waylon, ook begeleid door het Metropole Orkest. De grote schare liefhebbers en nieuwkomers worden na deze heuse warming-up in het weekend van 11 en 12 juni volop getrakteerd op traditionele en nieuwe, gedurfde jazz uit alle windstreken en op een groot feest.

The Hague Jazz is jarig en deelt uit!
Enkele hoogtepunten uit het programma: de alom gerespecteerde Meshell Ndegeocello, Candy Dulfer & Band, Wayne Shorter Quartet, Courtney Pine Band, Chucho Valdés & the Afro Cuban Messengers, Roy Ayers, muzikale dance formatie Kraak & Smaak, de Vlaamse eigenzinnige Boogie Boy, Gare du Nord, Ethiopische jazz van Mulatu Astatke en als feestelijke afsluitende act niemand minder dan Kool & The Gang (foto rechtsboven)

En zelfs dan zijn er nog finesses te over: unieke optredens die een festival bijzonder maken, die de bezoeker nog lang gaat heugen. Het optreden van trompettist Wallace Roney (foto) en het Metropole Orkest onder leiding van Maria Schneider is er zo een. Een optreden geïnspireerd op het Miles Davis thema; want het was Roney die een trompet van Davis kreeg en als enige ooit persoonlijk les kreeg van de grootmeester. Roney eert zijn mentor, ons aller icoon, tijdens The Hague Jazz op zaterdag 12 juni in 'Chez Ella'. The Allstar Jazz Jam presenteert een 'tribute to Miles Davis'. Deze superformatie bestaat uit de jazzlegendes: Wayne Henderson, Tom Browne, Ronnie Laws, Ndugu Chancler en Bobby Lyle. Wat dacht u van Benny Golson & Jimmy Heath begeleid door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw onder leiding van Henk Meutgeert. En Silje Nergaard begeleid door de Metropole Strings.

Roger Hodgson (former voice of Supertramp) en band!
Afgelopen jaar trok het optreden van Roger Hodgson en het Metropole Orkest een gigantische groot publiek en ontving veel lovende kritieken. Het werd een memorabele show van de voormalige zanger van Supertramp. Dit jaar komt Hodgson terug en voor het eerst presenteert hij zich met eigen band, onder wie Jesse Siebenberg op bas; de zoon van voormalig Supertramp drummer Bob Siebenberg.
Talent van eigen bodem is volop aanwezig: de onlangs nog internationaal getekende Wouter Hamel, Zilveren Harp winnares Giovanca, de dansbare collectieven Wicked Jazz Sounds Band en New Cool Collective, souljazz van Sven Hammond Soul, de spannende mystiek van Lavalu, Kim Hoorweg en de opruiende vocalen van Waylon.
Voor meer inormatie over het programma en andere festivalactiviteiten:
www.thehaguejazz.com

Noot voor redactie,