Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Verkiezingen op 9 juni, koningin verleent ontslag aan PvdA-ministers

23 februari 2010

Op grond van de consultaties die gisteren en vandaag plaats hebben gevonden heeft Hare Majesteit de Koningin heden, 23 februari 2010, op hun verzoek ontslag verleend aan:

0M Drs. W.J. Bos, vice-minister-president en minister van Financiën 0M Mevrouw Dr. G. ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 0M Dr. R.H.A. Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 0M Mevrouw Dr. J.M. Cramer, minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, 0M Mr. E.E. van der Laan, minister voor Wonen, Wijken en Integratie 0M Drs. A.G. Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking 0M Drs. F.C.G.M. Timmermans, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken 0M Mevrouw Mr. N. Albayrak, staatssecretaris van Justitie 0M Mevrouw S.A.M. Dijksma, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 0M Drs. F. Heemskerk, staatssecretaris van Economische Zaken 0M Mevrouw Drs. J. Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 0M Mevrouw Dr. M. Bussemaker, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Hare Majesteit de Koningin houdt de terbeschikkingstelling van hun portefeuille, of ambt respectievelijk functie door de minister-president en de overige ministers en staatssecretarissen in overweging.

De Koningin heeft het demissionaire kabinet verzocht op korte termijn te bevorderen dat de Tweede Kamer der Staten-Generaal wordt ontbonden opdat verkiezingen kunnen plaatsvinden op 9 juni 2010. Zij heeft de bewindslieden gevraagd al datgene te blijven verrichten wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten.

De minister-president zal zich in goed overleg met de beide Kamers der Staten-Generaal vergewissen van de mogelijke steun voor de onderwerpen die in dit verband geen uitstel verdragen.

In verband met het door Hare Majesteit de Koningin verleende ontslag aan de bewindslieden van PvdA-huize, wordt met ingang van het moment van beëdiging benoemd tot minister van Financiën mr. drs. J.C. de Jager en tot minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Mevrouw J.C. Huizinga-Heringa.

Het beheer van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt gevoerd door de minister van Justitie, mr. dr. E.H.M. Hirsch Ballin en het beheer van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap door de minister voor Jeugd en Gezin, mr. A. Rouvoet. Het beheer van de aangelegenheden met betrekking tot Wonen, Wijken en Integratie wordt gevoerd door de minister van Defensie, E. van Middelkoop.