Koningin reikt Zilveren Anjers uit

27/05/2010 11:09

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Amsterdam, 27 mei 2010. Hare Majesteit de Koningin reikt woensdag 9 juni de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit in het Koninklijk Paleis te Amsterdam. Dit jaar is de onderscheiding toegekend aan Ena Dankmeijer-Maduro, Jan Sonneveld, Ria Geluk en Rob Lokin.

De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of het natuurbehoud in Nederland of de Nederlandse Antillen en Aruba. Prins Bernhard heeft tot zijn overlijden in 2004 de onderscheidingen uitgereikt. In 2005 heeft Koningin Beatrix deze taak overgenomen.

Ena Dankmeijer-Maduro (Curacao, 1920) uit Curacao

Zet zich al tientallen jaren in voor het behoud en de uitbreiding van de Mongui Maduro Bibliotheek op Curacao, die zij ook heeft opgericht. De omvangrijke collectie vormt een rijke onderzoeksbron over de cultuur en geschiedenis van Curacao en de Nederlandse Antillen.

Jan Sonneveld (Pijnacker, 1924) uit Leidschendam

Legt zich sinds 1988 toe op het verzamelen en beschrijven van religieuze gebouwen in Nederland. Hij ontwikkelde een gegevensbestand, Inventarisatie Kerkelijke Gebouwen in Nederland, met daarin alle gebouwen die onderdak bieden aan godsdienstige samenkomsten.

Ria Geluk (Nieuwerkerk, 1946) uit Nieuwerkerk

Heeft zich jarenlang met veel optimisme ingezet voor de Zeeuwse samenleving, als initiatiefnemer van projecten en als bestuurder van velerlei sociale en culturele instellingen. Haar meest indrukwekkende prestatie is de totstandkoming van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

Rob Lokin (Ommen, 1946) uit Borne (OV)

Is al twintig jaar de drijvende kracht achter het Afrikafestival Hertme in Overijssel. Dankzij de grenzeloze energie van deze huisarts en zijn neus voor kwaliteit is het festival uitgegroeid tot een jaarlijks hoogtepunt voor liefhebbers van Afrikaanse muziek.





http://www.cultuurfonds.nl