Ingezonden persbericht


27 mei 2010

Bij loket CRVa steeds vaker vraag om advies bij het bewerken van archieven

CRVa
Het Centraal Register Vormgevingsarchieven, ondergebracht bij het RKD, biedt een overzicht van de Nederlandse vormgevingsarchieven. De database bevat gegevens over ruim 1700 archieven van vormgevers, ontwerpbureaus, fabrikanten, designgaleries en verenigingen van ontwerpers. De archieven betreffen alle gebieden van vormgeving, zoals industrieel ontwerp, grafische vormgeving, mode, meubels en sieraden. Het CRVa is onderdeel van de Inhaalslag Vormgevingsarchieven en ontvangt subsidie van de Mondriaan Stichting.

Negentien vormgevingsarchieven hebben in de periode van 2007 tot 2009 een plaats gevonden bij verschillende erfgoedinstellingen, mede door de inzet van de Werkgroep Vormgevingsarchieven. Nu enkele van deze archieven zijn ontsloten en de bewerking van de andere in volle gang is, wordt het loket CRVa steeds vaker gevraagd om advies over het bewerken van archieven.

Studiemiddag Vormgevingsarchieven: werk in uitvoering

Tijdens de studiemiddag staan de hindernissen centraal, die de archivaris of registrator moeten nemen bij het bewerken van een vormgevingsarchief.. Zo'n archief bevat vaak naast de meer gebruikelijke papieren documenten ook verrassende voorwerpen in ongebruikelijke formaten. Daarvoor zijn specifieke oplossingen nodig. De opgedane kennis en ervaring wil het CRVa delen en uitwisselen met het veld tijdens de Studiemiddag Vormgevingsarchieven.

Sprekers zijn o.a. Paul Derrez (Galerie Ra), Marie Christine van der Sman (NAGO, archief Studio Dumbar) en Jantje Steenhuis (BRAIN en Gemeentearchief Rotterdam). Zie voor het volledige programma www.crva.nl.

Datum: woensdag 9 juni

Tijd: 13:30 - 17:00 (vanaf 13:00 inschrijving, vanaf 17:00 borrel)

Locatie: RKD, aula KB-complex

Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag

Kosten: geen

Aanmelden: noodzakelijk, via www.crva.nl