KNHS

Outdoor Gelderland decor voor negen kampioenschappen dressuur 7 juni 2010
linten nk dressuur 2010

1 | 2

Niets of niemand lijkt Edward Gal en Moorlands Totilas van prolongatie kampioenstitel af te kunnen houden

DE STEEG (KNHS) - Vanaf woensdag 9 juni tot en met zondag 13 juni vormt het fraaie wedstrijdterrein op het landgoed Middachten in het Gelderse De Steeg het decor voor zes Nederlandse kampioenschappen en drie-KNHS kampioenschappen in de discipline dressuur. Daarnaast wordt ook een internationaal springconcours verreden, waarvan het hoogtepunt de BMC Grote Prijs op zondagmiddag is. Edward Gal (Harskamp) en Moorlands Totilas zijn de grote favorieten om zaterdagavond gehuldigd te worden als kampioen van Nederland 2010. Spannend is wie hem op het podium gaan vergezellen.

De senioren, de grote kanonnen van de vaderlandse dressuursport, komen op donderdagochtend, vrijdag- en zaterdagavond in actie. Om de Nederlandse dressuurtop optimaal voorbereid aan de start te laten komen van het wereldkampioenschap, dat eind september/begin oktober in de Verenigde Staten wordt verreden, kent het reglement dit jaar een kleine aanpassing. Moesten tot nu toe alle dressuurruiters ook in de Grand Prix van start gaan om zich te mengen in de strijd om de titel, dit jaar zijn de leden van het A- en B-kader daarvan vrijgesteld. Zij komen wel tijdens de Grand Prix Special op vrijdagavond 11 juni en tijdens de Kür op zaterdagavond 12 juni in actie.
Edward Gal (Harskamp) en zijn nu reeds levende legende Moorlands Totilas, die afgelopen jaar tijdens het EK in Windsor in de Grand Prix en in de Kür wereldrecordscores realiseerde, heeft overduidelijk te kennen gegeven zijn topper in te zetten om prolongatie van zijn Nederlandse titel te realiseren. Gal gaat op donderdagochtend in de Grand Prix wel van start met de steeds nadrukkelijker progressie tonende Interfloors Next One en de schitterende, maar ook explosieve merrie Sisther de Jeu. Met dit paard maakt Gal deel uit van het A-kader. Marlies van Baalen (Brakel) gaat ook van start met twee paarden en wel met BMC Phoebe en haar paard BMC Ojay, waarmee zij in het B-kader is opgenomen.

Debuut Lotje Schoots op NK voor senioren
Rabo Talent van het Jaar Lotje Schoots (Abcoude) debuteert in dit Nederlands kampioenschap bij de senioren met haar merrie Reine B. Deze amazone, die als junior en Young Rider bijna niet te kloppen was, tracht nu aansluiting te vinden op het hoogste niveau in deze discipline. Verdere smaakmakers in dit kampioenschap zullen ongetwijfeld Bart Veeze (Lochem) met Stefano, Theo Hanzon (Capelle a/d IJssel) met Farm Frites Spargo, Mirelle van Kemenade-Witlox (Sint-Oedenrode) met Decor Just Royal Dancer en Kirsten Beckers (s Gravendeel) met Broere Riondine L zijn. In totaal hebben zich 18 combinaties gemeld voor de Grand Prix en er zijn 16 combinaties startgerechtigd in de Grand Prix Special. De A- en B-kaderleden zijn automatisch startgerechtigd in deze GPS en de beste combinaties uit de Grand Prix zullen zich daardoor kunnen plaatsen voor de Special. Uiteindelijk gaan dan de beste 12 door naar de Kür, die op zaterdagavond wordt verreden.

Kampioenschappen voor ruiters met een beperking Op woensdag en op donderdag staan de Nederlandse Kampioenschappen op het programma voor dressuur aangepast sporten. Het is voor de tweede keer binnen de kaders van de KNHS dat deze kampioenschappen op het programma staan. BMC, de hoofdsponsor van onder andere Outdoor Gelderland, ondersteunt de sport voor ruiters met een beperking structureel.
Er wordt gestreden in drie verschillende klassen en wel Grade II (met vijf combinaties), Grade III (met vier combinaties) en Grade IV (met zes deelnemers). Op woensdag staan er voor de ruiters met een beperking twee wedstrijden op het programma. De eerste combinatie rijdt reeds om 08.30 uur de ring binnen, terwijl om 15.00 uur de tweede wedstrijd begint. Op donderdag staan de finales op het programma. Voor deze combinaties gelden deze wedstrijden als selectiemoment richting de Wereldruiterspelen in Kentucky.

Junioren 14 - 18 jaar
Het is in de discipline dressuur een goede gewoonte geworden om daar waar de Grand Prix ruiters hun kampioenschap verrijden ook de jeugd om de Nederlandse kampioenschapstitels te laten strijden. Op woensdag rijden de junioren vanaf 11.25 uur hun eerste wedstrijd en met 23 deelnemers belooft dit een uiterst spannende strijd te gaan worden. Van de top drie van het Nederlands kampioenschap 2009 hebben de regerend Nederlands kampioene Angela Krooswijk (Prinsenbeek) en BMC Roman Nature en reserve-kampioene Brigit van der Drift (Hoofddorp) met Twister de overstap gemaakt naar de Young Riders en datzelfde geldt ook voor de toen als vierde eindigende Michelle van Lanen (Uden) met Icredible. Sanne van Grotel (Riethoven), vorig jaar derde met VPS Melvin V, rijdt nog steeds bij de junioren, maar zij lijkt veel concurrentie te kunnen krijgen van Teddy Wiedeler (Middenbeemster) met Topper, Emma Peper (Nijkerk), die deze keer Westenwind aan de start brengt, Maxime Osse (Heinkenszand) met Navarro en Lotte Jansen (Itterbeck,ger) met Picasso.

Young Riders 16 - 21 jaar
Rabo Talent van het Jaar Lotje Schoots (Abcoude) beheerste de laatste jaren de kampioenschappen voor Young Riders volledig, maar doordat zij eind vorig jaar de 21-jarige leeftijd heeft bereikt, heeft zij de overstap moeten maken naar de senioren en in dat kampioenschap is zij te bewonderen met Reine B. Marjolein Cho Chia Yuen (Sint Anthonis) lijkt nu met Cho's Pepper de kampioenstitel te kunnen grijpen. Vorig jaar moest zij genoegen nemen met de tweede plek. Rabo Talent Angela Krooswijk (Prinsenbeek), vorig jaar nog kampioen bij de junioren, wint echter keer op keer de wedstrijden om de KNHS-CHIO Cup en lijkt ook regelrecht op de titel af te gaan. Ook de nummer twee van het NK junioren 2009, Brigit van der Drift (Hoofddorp) met Twister, is zeker niet kansloos Toch zullen combinaties als Robin Beekink (Heeswijk Dinther) met Pablo (vorig jaar vijfde), Merel Peper (Nijkerk) met Nouveau Encore (vorig jaar zesde) en Chantal van Lanen (Uden) met Revival (vorig jaar zevende) er alles aandoen om de nieuwkomers in deze leeftijdsgroep een voetje dwars te zetten. Ook Michelle van Lanen (Uden), Romy van der Schaft (Wenum Wiesel) en Danielle van Mierlo (Maasland) strijden voor een plek op het erepodium.

KNHS-kampioenschappen
Naast deze zes Nederlandse kampioenschappen, drie in de discipline voor aangepaste sporters, de Junioren, de Young Riders en de Zware Tour, staan er ook drie KNHS kampioenschappen op het programma in de klassen ZZ-Licht, ZZ-Zwaar en in de Lichte Tour. In totaal komen er gedurende deze negen kampioenschappen ruim 180 combinaties in de twee dressuurpistes in actie.

Voor actuele startlijsten en verdere informatie zie: www.outdoorgelderland.nl

foto 1: KNHS foto 2: www.melissen.net