Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Mw. F. Sotgiu

Titel proefschrift
Not All Promotions are Made Equal: From the ffects of a price war to cross-chain cannibalization

---

Promotors:
Prof.dr. M.G. Dekimpe
Prof.dr. B. Wierenga

---

Datum
09 juni 2010 11:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM)

Is een prijzenslag het beste wapen in de prijzenoorlog?

Niet alle aanbiedingen zijn even goed, over de dilemma's van brandmanagers

Wat zijn de beste strategieën voor prijs en promotie in een prijzenoorlog? Wat moet een brand manager doen wanneer hij of zij met een prijzenoorlog in consumentenland wordt geconfronteerd, bijvoorbeeld zoals Albert Heijn die initieerde in 2003? Het lijkt of deze alleen maar slechte keuzes heeft: vechten door de prijzen niet naar beneden te doen, of de winkels ondersteunen door lagere prijzen door te voeren. In haar dissertatie `Not All Promotions are Made Equal: From the Effects of a Price War to Cross-chain Cannibalization' (Niet alle aanbiedingen zijn even goed: van de effecten van een prijzenoorlog tot kannibalisering door de gehele keten), doet Francesca Sotgiu uit de doeken hoe dit zit. Ze promoveert op woensdag 9 juni 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De omzetcijfers dreigen in te zakken als de brand manager de prijzen voor de concurrerende winkels niet naar beneden brengt. Maar de omzet kan door aanbiedingen nog steeds gestimuleerd worden, hoewel de promotionele strategieën wel hernieuwd en aangepast moeten worden om de producten concurrerend te houden. Dat betekent vaker adverteren of meer korting bieden in winkelfoldertjes. Welke strategieën werken nu echt goed in een dergelijke oorlog? Is het beter om de tactiek helemaal om te gooien door het invoeren van meer frequente aanbiedingen of hogere kortingen? En, wat nog belangrijker is, wat is het effect op lange termijn voor het merk?

Sotgiu's dissertatie is gebaseerd op een interventie-analyse in meerdere stappen en zij stelt een individuele aanpak van promotie voor. Er worden gedetailleerde suggesties gegeven aan de producenten en brand managers, waarbij aanbevolen wordt de strategieën voor prijs en promotie bij dergelijke prijzenoorlogen aan te passen. Haar onderzoek verschilt van voorgaande onderzoeken waarbij de gemiddelde effecten van meerdere promotionele acties werden berekend (dus de gemiddelde resultaten van acties en aanbiedingen voor een bepaald merk). Bij de aanpak van Sotgiu wordt geëvalueerd hoeveel promotionele acties werkelijk effectief zijn.

Een van de effecten die ze heeft ontdekt was dat permanente prijsverlaging een afnemende rendementscurve vertoont. In het begin zorgt de prijsverlaging voor een hogere omzet in het merk, maar een lagere prijs garandeert niet dat het merk daarmee aantrekkelijker is dan de concurrerende merken. Wanneer de prijzenoorlog voortduurt en meer concurrenten hun prijzen verlagen, verdwijnt het positieve effect op de omzetcijfers.

Het PhD-onderzoeksproject van Sotgiu is verricht binnen het Erasmus Doctoral Programme in Business & Management, dat georganiseerd wordt door ERIM, Het Erasmus Research Institute of Management. ERIM is het gezamenlijke onderzoeksinstituut van de Rotterdam School of Management (RSM) en de Erasmus School of Economics (ESE) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Francesca Sotgiu is geboren op 24 september 1978 in Pisa (Italië). In 2002 behaalde zij haar Masters titel in Business Administration aan de Università Commerciale Luigi Bocconi in Milaan. Zij startte haar PhD-studie in Marketing aan ERIM in 2004. Haar interesse bij onderzoeken ligt voornamelijk in retailing en marktresponsmodellen. Zij heeft haar onderzoeken reeds gepresenteerd op verschillende internationale conferenties en business schools en werd assistent professor in Marketing aan de HEC in Parijs in september 2008.