Gemeente Ede

Nieuwsberichten

woensdag, 9 juni 2010

Overlast fietsen rondom de stations aangepakt

Door: afdeling Communicatie

De afdeling Toezicht van de gemeente houdt toezicht op verkeerd gestalde fietsen en achtergelaten fietswrakken bij het station Ede-Wageningen. Sinds enkele jaren is de gemeente actief bezig met het verbeteren van de fietsvoorzieningen bij het station en het verwijderen van achtergelaten fietswrakken en fout geparkeerde fietsen. De verwijderde fietsen worden bij Re-Bike aan de Stationsweg 24a opgeslagen. Fietseigenaren kunnen hun fiets op vertoon van een legitimatiebewijs, een passende fietssleutel en betaling van EUR 12,50 administratiekosten weer ophalen.

Eind 2009 is een grote schoonmaakactie rond het station gehouden. Hierbij werden 1.000 fietsen (voornamelijk wrakken) verwijderd. Geen van deze fietsen is opgehaald. Begin april van dit jaar is begonnen met het verwijderen van verkeerd gestalde fietsen. Van de 350 fietsen die bij deze actie zijn verwijderd zijn er 250 opgehaald door de eigenaar.

Diefstal
Alle fietsen die Toezicht bij het station verwijdert, worden drie maanden bewaard. Bij binnenkomst worden de fietsen geregistreerd en gecontroleerd op diefstal. Zo zijn er 30 fietsen die van diefstal afkomstig waren terug naar de eigenaar gegaan. Fietsen die niet gecontroleerd kunnen worden omdat bijvoorbeeld het framenummer weggevijld is worden vernietigd.

Re-Bike
Fietsen die na drie maanden nog niet door een eigenaar zijn opgehaald, worden overgedragen aan Re-Bike die vervolgens deze fietsen opknapt en verkoopt. Re-Bike is een samenwerkingsinitiatief van de Stichting Voorwerk en de afdeling Toezicht van de gemeente. Stichting Voorwerk biedt mensen op deze manier een re-integratietraject aan. Vanuit het re-integratietraject zijn al twee mensen doorgestroomd naar een reguliere baan in de fietsindustrie. Om valse concurrentie te voorkomen is het Re-Bike initiatief in goed overleg met de lokale fietshandelaren opgestart.

Aanpak overige stations
Vorige week is heeft de gemeenteraad besloten om de stations Veenendaal-De Klomp, Lunteren en Ede-Centrum op dezelfde wijze op te schonen. Re-Bike draagt op deze manier bij aan het beleid van Ede `Schoon en Veilig' en moet een begrip worden als het gaat om `Uw' fiets.