Waterschap Aa en Maas

Diego wil later geen rattenvanger worden

Jaarlijks worden in Brabant 5000 muskusratten gevangen. Zonder bestrijding groeit de populatie in enorm: tot wel 4 miljoen ratten in Brabant. Gevaarlijk, want ze graven gangen in de Maasdijk waardoor deze zwak wordt en geen bescherming meer biedt tegen hoog water. Dat leerde groep 6, van de Th. J. Rijkenschool uit Elshout, afgelopen dinsdag van twee heuse muskusrattenvangers. Een initiatief van waterschap Aa en Maas.

Op de fiets, in echte dijkwachthesjes, togen de kinderen naar het Drongelenskanaal waar ze werden opgewacht door twee muskusrattenvangers. Wim Timmermans en Hans van Lent maakten hun verhaal aanschouwelijk met opgezette muskusratten, woelmuisjes, bevers en fuiken en vallen. Diégo had het er een beetje moeilijk mee: "Ik houd van dieren en het lijkt me heel moeilijk om ze dood te maken." Maar gelukkig zijn de vangnetten zo gemaakt dat dieren die geen gevaar zijn voor de dijk, zoals vissen en vogels, er zo weer uit kunnen." 20108junidagjemuskusrattenvanger020a.jpg (285 Kb) Veel ratten in Cuijk en Boxmeer
De kinderen zochten sporen van ratten en leerden veel van de spannende verhalen van de rattenvangers. Voor de kinderen was het een uitdaging om zo dicht mogelijk bij het water te komen. Job Siemons vond het leuk dat de rattenvanger Wim tot aan zijn liezen in het water ging staan."Hij deed echt moeite om ons iets te laten zien." Wim liet zien waar hij zijn vangnetten verstopt. Maar hij had geen buit. Op deze plaats worden ook niet zo heel veel ratten gevangen. Een goed teken. Maar in bijvoorbeeld Cuijk en Boxmeer is dat heel anders. Daar worden wel honderden ratten gevangen. Dat kan, want elke rat kan gemiddeld wel 20 jongen per jaar krijgen.

Dieren aaien
Judith Kolman heeft veel geleerd: "Ik begrijp nu dat er een overstroming kan komen als ratten gaten in de dijk graven." Dat heeft ze helemaal goed. En dat is ook de reden waarom het waterschap de kwaliteit van de dijk altijd goed controleert, ook bijvoorbeeld op erosie, zodat generatie op generatie hier veilig kan wonen, werken en recreëren.
Tot slot aaiden de kinderen de opgezette dieren. Na het afscheid van de rattenvangers, gingen zij hup weer op de fiets terug naar school, waar nog uitgebreid werd nagepraat over deze bijzondere ochtend.