Gemeente Roermond

Leerlingen Broekhin te gast bij Gemeente Roermond

Op 8 juni hebben zon 90 leerlingen uit de derde klassen van het VMBO van college Broekhin een kijkje in de keuken genomen bij de Gemeente Roermond. De leerlingen waren verdeeld in 6 groepen en kregen tijdens spreekbeurten uitgelegd wat het werken bij een gemeente precies inhoudt. Gastsprekers waren de burgemeester, de gemeentesecretaris, een wethouder en enkele ambtenaren van verschillende afdelingen. Na de spreekbeurten bezochten de groepen afwisselend het Productiehuis, de afdeling Stadstoezicht, de brandweerkazerne, het zwembad, het historisch archief, de raadzaal, de kelder van het stadhuis en het carillon.

De leerlingen hebben na de lunch op school gewerkt aan een aantal opdrachten. Daarin werd hen onder andere gevraagd een persbericht op te stellen naar aanleiding van hun bezoek en na te denken over bezuinigingen die zij zouden doorvoeren als zij het stadsbestuur zouden vormen. Ook werden zij gestimuleerd na te denken in welke dagelijkse bezigheden zij de invloed of de rol van de gemeente ervaren, die vaak nadrukkelijker aanwezig is dan men denkt. Een andere opdracht was het maken van een powerpointpresentatie over de gemeente. Aan het eind van de middag werden de opdrachten op school gepresenteerd aan de burgemeester, de gemeentesecretaris en een griffiemedewerker.

Doel van dit bezoek was het verschaffen van inzicht in de rol van de gemeente op het dagelijks leven van jongeren en hun ouders. Dit werd veelal gedaan met allerlei praktische voorbeelden, waarbij de landelijke verkiezingen van 9 juni dankbaar werden gebruikt. Burgemeester Van Beers zei het tegen de scholieren als volgt: Het is belangrijk dat jullie je realiseren dat stemmen wel degelijk van belang is voor de wijze waarop Nederland na de verkiezingen geregeerd gaat worden en welke oplossingen er dan worden bedacht voor de problemen van nu en morgen. Dat geldt natuurlijk ook op lokaal niveau; hoe gaat de gemeente het regelen? De kiezer kan daar wel degelijk invloed op uitoefenen en daarom is het goed dat jullie vandaag een kijkje achter de schermen komen nemen en hopelijk in de toekomst gebruik zullen maken van jullie stemrecht.

Eerste publicatiedatum: 09-06-2010 Bijgewerkt: 09-06-2010