Digitalisering: meer samenwerking nodig binnen archiefsector

09/06/2010 10:30

Raad voor Cultuur

Digitalisering: meer samenwerking nodig binnen archiefsector

DEN HAAG - Op het gebied van digitalisering van archieven zijn er grote uitdagingen en cruciale vraagstukken op te lossen rond opslag en toegankelijkheid. Meer samenwerking binnen de archiefsector is van groot belang, vindt de Raad voor Cultuur. Hij juicht daarom de actuele ontwikkelingen rondom een gezamenlijk 'e-Depot' voor de gehele overheid toe. De Raad is van mening dat het rijk dergelijke vormen van samenwerking moet stimuleren en faciliteren.

Dit schrijft de Raad voor Cultuur in zijn Besteladvies Archieven. Mevrouw Els Swaab, voorzitter van de Raad voor Cultuur, overhandigde dit advies vandaag aan mevrouw Judith van Kranendonk, directeur-generaal Cultuur en Media van het ministerie van OCW.

Om te zorgen dat de Archiefcollectie Nederland kan functioneren als het geheugen en geweten van de gehele samenleving, is alleen het beheer en behoud van overheidsarchieven niet voldoende. Daarom moet de overheid haar verantwoordelijkheid uitbreiden tot particuliere archieven van evident nationaal belang.

Volgens de Raad is het noodzakelijk dat het Centraal Register, dat waardevolle particuliere archieven opspoort, registreert en de eigenaren ervan ondersteunt, nieuw leven wordt ingeblazen. Daarnaast pleit de Raad ervoor een fonds op te richten dat bedreigde archieven de helpende hand kan bieden.

In een democratische rechtsstaat moet de burger kunnen rekenen op toegankelijke, duurzame en betrouwbare overheidsarchieven. Anders komt het vertrouwen in de overheid in gevaar. Nieuwe, toekomstbestendige maatregelen op het gebied van toezicht zijn nodig om de kwaliteit van overheidsinformatie te garanderen. De Raad zou graag zien dat de algemene rijksarchivaris hierbij de regie krijgt. Ook wil de Raad dat de ministeriële verantwoordelijkheid voor overheidsarchieven in handen komt van één bewindspersoon. Nu is dit dossier nog een zaak van zowel de minister van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties als van OCW.

Het volledige advies is te lezen op www.cultuur.nl





http://www.cultuur.nl

http://www.cultuur.nl