Gemeente Boekel


Gezond de wereld rond in 2009: ruim 38.000 reizigers bezochten de GGD Hart voor Brabant

Â

In 2009 bezochten ruim 38.000 reizigers de GGD Hart voor Brabant voor reisadviezen. Een indrukwekkend getal. Toch is er nog steeds werk aan de winkel. Bijna de helft van de reizigers naar risicogebieden vertrekt onvoldoende beschermd. Het belang van goed reisadvies blijft noodzakelijk. Goed geïnformeerde reizigers gaan beter beschermd op reis.

De risicoâs van reizen worden vaak onderschat. De risicogebieden voor infectieziekten liggen niet alleen in (sub)tropische landen zoals in Azië, Afrika of Midden- en Zuid Amerika. Maar ook in landen als Turkije en Egypte kunnen slechte hygiënische omstandigheden een bedreiging vormen voor de gezondheid. Reisadvies gaat om méér dan alleen vaccinaties. Juist ook de andere reisgerelateerde risicoâs, die tijdens het spreekuur aan bod komen, verrassen de reiziger. Laat u vóór uw reis goed informeren.

Malaria
Door onvoldoende beschermd op reis te gaan, kan de reiziger vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen, zoals diarree, huidproblemen, seksueel overdraagbare aandoeningen en malaria. De GGD brengt graag het belang van een goede voorbereiding voor een reis onder de aandacht. Ook om malaria te voorkomen. Slechts 25% van de reizigers naar malariagebieden neemt de medicijnen op de juiste wijze in.

Enkele feiten

* Geïnformeerde reizigers zijn beter beschermd, goede voorlichting blijft noodzakelijk.

* Oudere reizigers lopen een verhoogd risico op malaria.
* Soloreizigers zijn onterecht onverschilliger over de risicoâs en beschermende maatregelen.

Persoonlijk reisadvies
Gaat u op reis? Bij de GGD Hart voor Brabant kunt u terecht voor een consult, vaccinatie(s) en indien nodig malariapillen. Kom voor reizen naar verre bestemmingen zes tot acht weken van te voren langs. Maar ook als de vertrekdatum al dichterbij is, blijft het zinvol om een afspraak te maken.

Meer informatie of afspraak maken?
Kijk voor meer informatie over reizen en het spreekuur op www.ggdhvb.nl. Een afspraak maken voor het reizigerspreekuur? Dat kan op alle werkdagen via 0900 â vaccins ofwel 0900 â 8222467 (⬠0,10 per minuut) of via de website www.ggdreizigerszorg.nl.