Gemeente Haren

Verkeersmaatregelen Felland

Reconstructie tussen spoorwegovergang en kruising Felland Noord

09/06/2010

In het kader van Duurzaam Veilig heeft onze gemeenteraad er in 1999 voor gekozen om de verkeersintensiteiten op de Onnerweg te verminderen en naast de Onnerweg ook op de Hertenlaan de snelheidslimiet te verlagen naar 30 km per uur. Vanaf dat moment is de Onnerweg onderdeel van het verblijfsgebied en niet formeel meer de ontsluiting van Haren richting Onnen.

De opzet is, dat het overgrote deel van het verkeer, komende vanaf het dorp Onnen via de rotonde Felland, Dr E.H. Ebelsweg en Rijksstraatweg naar het centrum van Haren rijdt. Maatregelen als 'rechts heeft voorrang' en aanpassingen bij de Jachtlaan, Molenkampsteeg en de Sitterweg hebben er echter te weinig toe geleid dat de verkeersdruk is verminderd. De verkeersveiligheid op de Onnerweg is daardoor de laatste jaren steeds onderwerp van gesprek geweest. In overleg met de bewoners is een aantal aanvullende maatregelen voorgesteld. Eén daarvan is een reconstructie van de kruising Felland-Noord met Felland. Dit om het verkeer te ontmoedigen om via de Onnerweg te rijden.

Wat houdt het plan in

De herinrichting van Felland omvat het gedeelte tussen de spoorovergang en de kruising met Felland-Noord. Dit gedeelte wordt onderdeel van de 30km-zone. De toegang vanuit zuidelijke richting wordt gemarkeerd door middel van een uitritconstructie. De bocht naar Felland-Noord wordt voorzien van een overrijdbare geleiding. De voorrangsregeling op deze kruising zal verdwijnen. Conform de richtlijnen Duurzaam Veilig maken de fietsers in de nieuwe situatie vanaf dit punt in noordelijke richting gebruik van de rijbaan. Hiervoor worden op de rijbaan rode fietssuggestiestroken aangebracht. Bijkomend voordeel is, dat de weg hierdoor optisch smaller lijkt en een lagere snelheid afdwingt. Het huidige fietspad wordt ingericht als voetpad. Ook ter plaatse van de spoorovergang vindt een aanpassing plaats. Het plan is overlegd met de direct belanghebbenden Autohûs en Ned-Train. In de nabije toekomst wordt ook de spoorovergang zelf worden aangepakt.

Wanneer beginnen wij

Op maandag 21 juni gaan we beginnen met de werkzaamheden. Tijdens de werkzaamheden is de kruising gestremd voor al het verkeer, behalve voor fietsers en bromfietsers. Het verkeer wordt middels borden omgeleid. De werkzaamheden zullen afhankelijk van het weer twee weken in beslag nemen ( week 25 en 26 ). Wij proberen in het weekend van 25 en 26 juni de kruising vrij te geven voor het verkeer.

Verkeersbesluit

Voor het opheffen van het fietspad, het opheffen van de voorrangsregeling op de kruising en het aanwijzen van een 30km-zone is een verkeersbesluit noodzakelijk. Dit verkeersbesluit ligt vanaf heden ter inzage bij de receptie van Publiekszaken in het gemeentehuis. Indien u tegen dit besluit bezwaar heeft kunt u binnen zes weken na deze publicatie een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Haren, Postbus 21, 9750 AA Haren.

Rechts kunt u een plaatje inzien van de maatregelen.