Gemeente Zijpe


Skateday Petten
Jongerenwerksters

De Skateday in Petten is goed verlopen! Het skaten is populair onder de jongeren, dus deze dag viel goed in de smaak bij de kinderen en de jongeren uit de omgeving. De jeugd nam deel aan de Skateday met waveboards, skateboards en inline-skates. Na een demonstratie van Skateland, startte de wedstrijd. Ik keek ervan op hoe goed de jongens, maar ook de meiden waren. Voor deze sport is toch zeker wel het nodige lef nodig!

Ambulant werk
De zomermaanden besteden wij, de jongerenwerkers, meer tijd aan het ambulant werk; het opzoeken van jeugd (groepen) in de gemeente. Er wordt weleens gezegd dat het rondhangen iets is van âde jeugd van tegenwoordigâ. Toch blijkt dat jongeren zich al langer verzamelen in de openbare ruimte.
Dit heeft te maken met de veranderingen na de tweede wereldoorlog. Het leven veranderde, dus ook het leven van jongeren. De jeugd kreeg meer vrije tijd en meer geld te besteden en liet zich minder makkelijk de wet voorschrijven door het verenigingsleven. Een nieuwe jeugdcultuur was geboren en waaide via James Dean en de West Side Story door Nederland. Daarbij hoorde een eigen muziekstroom en eigen vervoersmiddelen, zoals brommers die de stilte op straat verstoorden. Sommige mensen maakten zich hier zorgen over. Toch ontstond er ook meer oog voor de waarde die rondhangen van jongeren kan hebben als manier van ontmoeten en samen zijn.

Een onderzoek uit de jaren â80 benoemt dit rondhangen als âhet claimen van een zone van vrijheidâ. Een plek om je vrienden te ontmoeten en even los te zijn van de controle van het ouderlijk huis. Er zijn sinds de jaren â80 veel nieuwe onderzoeken gedaan naar het gedrag van jongeren maar het claimen van een zone van vrijheid lijkt ook voor de huidige jeugdgroepen van belang.

Anno 2010 zijn de geografische omstandigheden in steden en dorpen sterk veranderd. Er zijn meer huizen en er is meer drukte van verkeer. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal informele ontmoetingsplekken teruggedrongen wordt en er plekken aangewezen en ingericht worden als ontmoetingsplek. Ook op het gebied van ontmoetingsplekken onderhouden wij het contact met de jongeren. Wij inventariseren de wensen van de jongeren en wijzen hen op de regels die gelden op en rondom de ontmoetingsplekken. Door het ambulante werk is het mogelijk om mét de jongeren te spreken, in plaats van alleen over de jongeren! Dit maakt het ambulant werk een belangrijk en interessant deel van ons werk!!

Groeten

Suzanne Helder
Regionaal jongerenwerker
Â