FloraHolland



Bolbloemenbericht week 22

FLORAHOLLAND (9 juni 2010) - De Pinksterweek betekende een veildag minder en in de aanloop naar de Franse en -van minder importantie maar toch- Zweedse Moederdag trokken de prijzen in het eerste deel van de week nog lekker door. Dat viel daarmee niet tegen want de warmere voorafgaande week had de productie doen toenemen. Naar het einde van de week werden verschillende producten flink goedkoper waar anderen juist mooi op niveau bleven of zelfs duurder werden. In totaal werden in 4 dagen tijd ruim 29 miljoen bolbloemen aangevoerd en die maakten gemiddeld EUR 0,26.

Met de Franse Moederdag achter ons zijn de belangrijkste bloemenfeestdagen, welke leiden tot een echte vraagpiek, voorlopig gevierd. Natuurlijk hebben we medio juni het vieren van de examens en is er ook nog Vaderdag op 20 juni om een bloemenfestijn te maken. Maar internationaal gezien is de eerstvolgende grote vraagpiek eind oktober, begin november te verwachten. Het zegt echter niets over de prijsvorming in de tussenliggende periode. Want gelukkig is er op vele plaatsen regelmatig wat te vieren en beseffen mondiaal steeds meer consumenten dat bloemen mooie dingen doen. Nu maar hopen op een niet al te warme zomer en stabiele valutakoersen.

Tulpen
De tulpenaanvoer zakte beneden 7 miljoen stuks en in de loop van de week nam de aanvoer gestaag af. De EUR 0,11 gemiddeld maakt duidelijk dat het seizoen alleen voor de exclusieve topkwaliteit echt doorgaat.

In Rijnsburg zakte het aantal eveneens terug. De middenprijs viel hard terug van EUR 0,13 op dinsdag naar slechts EUR 0,08 op vrijdag. Deze prijsdaling werd voornamelijk veroorzaakt doordat er minder exclusievere tulpen werden aangevoerd. De hoogste prijs werd behaald door `Orange Princes' met EUR 0,47.

Lelies
De dagelijkse aanvoer nam bij alle lelies fors toe ten opzichte van vorige week. De prijsvorming kwam uit op een lager niveau dan voorgaande week.
De Longiflorums scoorden concernbreed met EUR 0,68 voor bijna 700.000 stuks, de 1 miljoen Aziatische hybriden haalden EUR 0,32, bijna 2 miljoen LA's deden gemiddeld EUR 0,35 en de 3 miljoen Orientals zakten met 3 stuivers naar EUR 0,73.

In Naaldwijk zorgden het warme Pinksterweekend en een dag minder veilen voor een hogere aanvoer van bloemen en dat zette de prijzen onder druk. De inkoop voor de Franse Moederdag had alleen op dinsdag nog wat effect op de prijzen. De Aziaten daalden in middenprijs van EUR 0,45 naar EUR 0,31. 'Vermeer', 'Brasil' en 'Solfarino' hadden het minste last van de prijsdaling. De LA-hybriden kenden maandag nog een redelijk stabiele prijs met EUR 0,38 maar zakten met de dag verder naar EUR 0,29 op vrijdag.
Wit en rood bleven qua prijs het beste gewaardeerd. De Longiflorums bleven nog steeds zeer gewild. Met de vraag groter dan het aanbod bleef de prijs nog steeds hoog namelijk EUR 0,74. Opvallend was dat de schaarse 1 pitters weer duurder werden dan de meerpitters. De Orientals konden de super middenprijs van vorige week EUR 1,03 niet meer evenaren. Deze week daalde hij naar een nog steeds mooie prijs van EUR 0,76 per steel in Naaldwijk. Op de laatste veildag onstond in het zware segment weer een lichte prijsstijging.

In Rijnsburg startte dinsdag ook met een zeer ruime aanvoer. Hoewel er door de naderende Franse Moederdag genoeg vraag was, begonnen we de week toch met een gemiddelde prijs die EUR 0,15 lager uitviel in vergelijking met de vrijdag ervoor. Dit werd mede veroorzaakt doordat nogal wat lijnrijders (met uitzondering van Frankrijk lijnrijders) hun inkoop van de maandag verplaatst hadden naar vrijdag. Totaal was er deze week op Rijnsburg een aanvoer van 980.000 stuks met een gemiddelde prijs van EUR 0,49. Vorig jaar moesten we het met slechts EUR 0,32 doen. Het meest in het oog springend is de Longiflorum groep welke dit jaar in Rijnsburg gemiddeld EUR 0,40 hoger scoort dan vorig jaar.

Freesia`s
De Freesia-aanvoer nam toe tot bijna 9 miljoen stelen en ondanks die grote groei daalde de prijs relatief gering met 2 cent naar EUR 0,14 voor de enkelbloemigen en 3 stuivers voor de dubbele varianten.

Irissen
De dagelijkse aanvoer van de Irissen daalde in de loop van de week zeer sterk. De gemiddelde prijs kwam met EUR 0,14 een kleine cent hoger uit dan vorige week. Maar binnen de week waren er enorme fluctuaties. EUR 0,20 op dinsdag en de helft op woensdag maakt duidelijk wat de effecten van piekdagen tegenwoordig zijn.

Calla
De Calla's stegen wederom sterk in aanvoer tot nu bijna 1.8 miljoen stuks kleinbloemigen. De weekprijs van EUR 0,44 gemiddeld verbloemd het in elkaar donderen van de prijzen. Tussen dinsdag en vrijdag zat ongeveer 2 dubbeltjes prijsverschil.

Amaryllissen
De Amaryllisaanvoer bleef staan op ruim 110.000 stuks en ook die werden iets goedkoper in de loop van de week. Maar de EUR 0,94 gemiddeld is nog altijd een mooi rendabel niveau en een kleine 3 dubbeltjes hoger dan vorig seizoen in dezelfde week.